Župski portal - zupcica.hr

http://www.zupcica.hr/images/slike/moduli/tz-brosura1.jpg
 
http://www.zupcica.hr/images/slike/moduli/tz-brosura1.jpg http://www.zupcica.hr/images/slike/moduli/tz-brosura1.jpg http://www.zupcica.hr/images/slike/moduli/tz-brosura1.jpg

Župski portal - zupcica.hr koristi kolačiće (cookies) kako bi pružio bolje korisničko iskustvo, prilagodio funkcionalnost stranice i prikaz sustava oglašavanja. Koristeći našu stranicu slažete se s korištenjem kolačića.

Opći uvjeti korištenja

Prihvaćam

I u 2014. dva puta izlazimo na izbore

Političku 2013. obilježili su lokalni izbori , te prvi izbori za zastupnike Europskog parlamenta.

Uvjerljivo, kako se i očekivalo pobijedio je odnio HDZ sa 58,64 % glasova što im je donijelo 11 od ukupno 15 vijećničkih mjesta. Kampanjom izravnog kontakta s biračima HSP-AS se potvrdio kao druga politička snaga u Općini sa 15,06 % glasova i 3 vijećnička mjesta. Iako su razgovarali o koaliciji pravaških stranaka koja bi župskoj desnici vjerojatno osigurala još jedno mjesto, dogovor su spriječili interesi stranačkih čelnika na državnoj razini, pa su ostale dvije pravaške stranke izašle sa zajedničkom listom i ostale ispod izbornog praga. Stranke ljevice i centra također nisu postigle dogovor o zajedničkoj listi koja je prema ostvarenim rezultatima mogla dobiti 3 vijećnička mjesta, te su izašle svaka samostalno računajući da mogu osigurati oko 160 glasova koliko je bilo potrebno za prelazak izbornog praga. Računica je bila dobra jedino SDP-u koji je sa 7,02 % glasova osigurao vijećnički mandat.

Glasovanje za općinskog načelnika je prošao bez iznenađenja. Dosadašnji načelnik Silvio Nardelli potvrdio je svoj mandat pobjedom u prvom krugu 64,67% glasova. Na drugom mjestu je Petar Vuletić HSP - AS s osvojenih 13,22% glasova, a treća je Antonia Pavlović sa 8,08 % glasova.

Nakon što je na referendumu glasala protiv ulaska u EU, Župa dubrovačka nije iskazala veći interes ni za izbore za Europski parlament. Na ove izbore je izašlo svega 14,98% župskih birača, a najviše glasova je osvojila koalicijska lista HDZ, HSP-AS, BUZ 573 glasa ili 54.42%. Na drugom mjestu je bila koalicija SDP, HNS, HSU s 233 glasa ili 21,18%.

Kao i većina hrvatskih gradova i općina i Župa dubrovačka je 1. Prosinca prošle godine, s velikom postotkom glasova podržala odluku da se u hrvatski ustav unese definicija braka kao zajednice žene i muškarca. "ZA" je bilo 2.174 glasača ili 82,38 %, dok je "PROTIV" glasalo 447 ili 16,94 %..

I u 2014. dva puta izlazimo na izbore

Prvi put će to biti ponovno na izborima za Europski parlament koji će održati u svibnju 2014. Ovaj put se radi o redovnim izborima koji se isti mjesec održavaju u svim zemljama članicama Europske unije, tako da će naši lani izabrani EU parlamentarci nakon samo godinu dana morati potvrditi svoje mandate ili ih prepustiti drugima.

Drugi put će to biti u studenom ili prosincu 2014. kada izlazimo na izbore za Predsjednika Republike Hrvatske.


Podijeli ovaj članak

Submit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn