Župski portal - zupcica.hr

http://www.zupcica.hr/images/slike/moduli/tz-brosura1.jpg
 
http://www.zupcica.hr/images/slike/moduli/tz-brosura1.jpg http://www.zupcica.hr/images/slike/moduli/tz-brosura1.jpg http://www.zupcica.hr/images/slike/moduli/tz-brosura1.jpg

Župski portal - zupcica.hr koristi kolačiće (cookies) kako bi pružio bolje korisničko iskustvo, prilagodio funkcionalnost stranice i prikaz sustava oglašavanja. Koristeći našu stranicu slažete se s korištenjem kolačića.

Opći uvjeti korištenja

Prihvaćam

Usvojen općinski proračun za 2019. - Dva nezavisna vijećnika napustila sjednicu

Proračun Općine Župa dubrovačka u 2019. godini, usvojen na sinoćnjoj 12. sjednici Općinskog vijeća, iznosit će 47.034.407,00 kuna. Kako je u obrazloženju vijećnicima naveo voditelj Odsjeka za financije i proračun Ante Lučić, najveći prihod proračuna je predviđen iz Poreza i prireza na dohodak u iznosu od 18.300.000,00 kuna, te Poreza na promet nekretnina 2.625.000,00 kuna.

Od pomoći Proračunu iz drugih proračuna planiran je prihod od 5.246.260,00 kuna, od čega se najveći dio odnosi na sredstva Grada Dubrovnika namijenjena za izgradnju Groblja Dubac. Među ostalim značajnim stavkama na prihodovnoj strani Lučić je istaknuo Prihode od imovine (6.075.860,00 kuna) među kojima se ističu Naknade za koncesije i koncesijska odobrenja sa 600 tisuća kuna, te Naknade za korištenje prostora elektrana s 4 milijuna kuna. Od Komunalnih doprinosa je planirano milijun kuna, a višak sredstava iz ovogodišnjeg proračuna iznosi 2 i pol milijuna.

Na rashodovnoj strani najviše sredstava 22.176.000,00 je predviđeno za Komunalno gospodarstvo, a istaknute su stavke; ulaganja u javnu rasvjetu na Putu dr. Ante Starčevića i Putu Pera Kojakovića ukupno 500 tisuća kuna, za održavanje zelenih površina 1.650.000,00, za radove na Groblju Dubac 3.060.000,00 za izgradnju gabionskih zidova - južni potporni zid i 800.000,00 za odvoz kamenog materijala, 700 tisuća kuna iznosi trošak el. energije za javnu rasvjetu, a 950 tisuća je predviđeno za izgradnju kanalizacijskog sustava u naselju Čibača.

Za kapitalna ulaganja u ceste je predviđeno 2.309.000,00 od čega 600 tisuća za Put Pera Kojakovića, 800 tisuća za dionicu Puta dr. Ante Starčevića od Mljekare prema Čibači, a sa 609 tisuća sredstava iz posebnog izvora namjenskih sredstava iz boravišne takse namijenjenih za ulaganje u uređenje turističkih mjesta će se urediti kružni tok ispred plivališta Gusara u Mlinima.  Za nove nogostupe uz Državnu cestu D-8   je predviđeno 300 tisuća kuna.

Proračunski dio za odgoj i obrazovanje iznosi 11.129.687,08 kuna. Za Dječji vrtić Župa dubrovačka je predviđeno 9.942.687,08, za produženi boravak u osnovnom obrazovanju 430 tisuća, a za stipendije i školarine učenika i studenata 580 tisuća kuna. 100 tisuća kuna se planira za izradu projektne dokumentacije za novi vrtić u Kuparima.

Po milijun kuna je predviđeno za Socijalni program Općine i Zajednicu sportova, za sufinanciranje cijena prijevoza 650 tisuća, izgradnju dječjih i sportskih igrališta 800 tisuća, a financiranje udruga u kulturi 459 tisuća.


FOTOGALERIJA

{gallery slider=boxplus.carousel}/2018/opcina/opcinsko_vijece171218{/gallery}

 


Dva vijećnika NL Antuna Bašića nakon neprihvaćanja njihovih amandmana napustila sjednicu

Nezavisna lista Antuna Bašića predložila je tri amandmana, prvi vezan uz subvencioniranje cijene zrakoplovnih karata na relaciji Dubrovnik - Zagreb i obratno za stanovnike Župe dubrovačke u iznosu od 300.000,00 kuna što predlažu osigurati prenamjenom sredstava za kružni tok u Mlinima, drugi o izgradnji podzemnih kontejnera podzemnih kontejnera u blizini OŠ „Župa dubrovačka“ i hotela „Sheraton“  što predlažu osigurati iz istih sredstava kao i za subvencije, a trećim su predložili izgradnju javne rasvjete na autobusnoj stanici „Čibača“ uz državnu cestu D8 što bi se osiguralo preraspodjelom sredstava za javnu rasvjetu na nerazvrstanim cestama.

Načelnik Nardelli je odgovorio da smatra kako bi subvencioniranje karata na relaciji Dubrovnik - Zagreb bilo nepotrebno jer Općina na niz načina pomaže stanovništvo kako kroz dodjelu stipendija studentima koji se školuju u Zagrebu, te tako mogu dio subvencija prerasporediti u troškove prijevoza, te naglasio da općina Župa dubrovačka i ove godine ima preko 80 stipendija više nego što ih daju Grad Dubrovnik i Županija zajedno.

- Također moram spomenut da Općina Župa dubrovačka u svom socijalnom programu izdvaja značajna sredstva za pomoć obiteljima slabijeg imovinskog stanja, umirovljenicima, a kroz subvencije prijevoza pomažemo i obiteljima čija se djeca školuju u Dubrovniku, tako da ovaj prvi amandman nije prihvaćen - rekao je Nardelli.

U vezi amandmana vezanog za izgradnju podzemnih kontejnera Nardelli je istaknuo kako bi bio sretan da na svim lokacijama u Župi budu ugrađeni podzemni kontejneri, međutim to nije moguće jer je Općinsko vijeće nedavno donijelo odluku o dodjeli obavijanja javne usluge sakupljanja mješovitog komunalnog otpada Čistoći Dubrovnik kojom je utvrđeno ukidanje korištenja kontejnera koje sada koristimo, te prelazak na skupljanje otpada na kućnom pragu.

- Iako nije moguće reći u kojem će se vremenskom roku kontejneri zamijeniti skupljanjem otpada na kućnom pragu, bilo bi suludo ulagati u podzemne spremnike koji svaki košta preko 200 tisuća kuna koji nisu od dugog vijeka, a što je vezano i uz obveze Republike Hrvatske s usklađivanjem navedenog s pravilnicima Europske unije - komentirao je Nardelli razloge neprihvaćanja drugog amandmana.

Treći amandman je prihvaćen i već uvršten u proračun kroz stavku izgradnja javne rasvjete uz Državnu cestu D8.

Vijećnik NL Antuna Bašića Mario Previšić je rekao kako mu je drago što je izgradnja javne rasvjete na autobusnoj stanici „Čibača“ ušla u proračun: Što se tiče prvog amandmana o subvencioniranju karata, Previšić se vratio u prošlost te naveo kako su u veljači ove godine održali sastanak s predsjednikom Općinskog vijeća na kojem im je rečeno da ti prijedlozi nisu loši, te da postoji mogućnost da ih se uvrsti proračun za iduću godinu. Previšić je naveo da se prijedlog ne odnosi samo na studente, nego na sve stanovnike Općine. Za podzemne kontejnere je istaknuo da je cijena 100 - 120 tisuća kuna, te da Čistoća planira takve kontejnere na području Grada.

- Nadali smo se da će barem subvencioniranje cijene zrakoplovnih karata biti uvršteno u proračun za 2019. godinu. Isto ćemo predložiti i na prvom rebalansu. Mi nemamo namjeru više sudjelovati u ovoj sjednici, tako da ćemo Vas sve skupa lijepo pozdraviti i zaželjeti Vam ugodne blagdane - rekao je Previšić, te zajedno sa svojim nositeljem liste vijećnikom Antunom Bašićem, koji se na ovoj sjednici nije javljao za riječ, napustio Općinsku vijećnicu, odbivši čuti odgovor načelnika na njegov komentar.

Nakon izlaska Previšića i Bašića, Nardelli je ostalim vijećnicima istaknuo kako su predložena dva amandmana neprovodljiva i zbog činjenice da se u njima sredstva planiraju osigurati iz sredstava za kružni tok u Mlinima, jer su to namjenska sredstva iz boravišne pristojbe koja se sukladno zakonu smiju upotrebiti samo za uređenje turističkih mjesta, a pročelnik Jure Marić je za podzemne kontejnere koje Čistoća planira takve kontejnere na području Grada, rekao da se radi samo o iznimnim situacijama i ulicama u kojima nije moguće organizirati skupljanje otpada na kućnom pragu najviše na području povijesne jezgre Grada.

Odmah nakon sjednice Nezavisna lista Antun Bašić je dostavila  priopćenje za javnost u kojem uz gore navedeno, poručuju kako "njihovi prijedlozi ne nailaze na „plodno tlo“ kod vladajuće većine samo zato što su predloženi od strane oporbenih vijećnika", te kako će i dalje predlagati konstruktivne i provedive projekte.

Preostalih devet nazočnih vijećnika Općinski proračun za 2019. godinu je izglasalo jednoglasno.

VIJEĆNIČKA PITANJA

Nezavisni vijećnik Marko Miloslavić je postavio pitanje što je s projektom Pastoralnog centra u Kuparima u sklopu kojega su se trebali graditi škola, učenički dom, polivalentna sportska dvorana, bazen, knjižnica i nova crkva.
- Za projekt je proveden natječaj i dodijeljene nagrade za izradu arhitektonsko urbanističkog rješenja još 2014. godine i od tada se nije napravilo ništa. Radi se o ozbiljnom projektu iznimno značajnom za našu zajednicu o kojem se dugo ništa ne govori, pa me zanima imate li ikakve nove informacije - pitao je Miloslavić

- Radi se o poprilično zahtjevnom projektu, sama izrada projektne dokumentacije je više milijunski iznos. Želja nam je da se to što prije započne etapno raditi projekt, ne želim biti pesimističan, ali sigurno je da se neće napraviti u sljedećih nekoliko godina. Biskupija ima želju prvenstveno izgraditi crkvu u prvoj fazi, a kasnije ostale objekte centra. Nažalost, dio koji bi trebala izgraditi Općina je u jednom objektu i dvorana i bazen, izgradnja će tražiti velike iznose koje teško možemo osigurati u ovakvom proračunu od 47 milijuna kuna - odgovorio je Nardelli.


Podijeli ovaj članak

Submit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn