Župski portal - zupcica.hr

Župski portal - zupcica.hr koristi kolačiće (cookies) kako bi pružio bolje korisničko iskustvo, prilagodio funkcionalnost stranice i prikaz sustava oglašavanja. Koristeći našu stranicu slažete se s korištenjem kolačića.

Opći uvjeti korištenja

Prihvaćam


 

http://www.zupcica.hr/images/slike/moduli/tz-brosura1.jpg
 
http://www.zupcica.hr/images/slike/moduli/tz-brosura1.jpg http://www.zupcica.hr/images/slike/moduli/tz-brosura1.jpg http://www.zupcica.hr/images/slike/moduli/tz-brosura1.jpg

Nardelli o projektu Kupari; "Ako izmjene donose manju kvalitetu, ugovor o koncesiji treba raskinuti"

Jučerašnju izjavu ministra državne imovine Gorana Marića o mogućem raskidanju ugovora o koncesiji i ulaganju u Kupare danas je prokomentirao i općinski načelnik Silvio Nardelli.

- Istina je da je nakon provedenog javnog natječaja investitor tražio odrađene izmjene koje su se prvenstveno odnosile na izmjenu idejnog rješenja cjelokupnog kompleksa na koje smo mi kao Općina imali određene primjedbe, međutim u konačnici smo negdje u 12. mjesecu prihvatili izmijenjeno idejno rješenje na koje se prethodno očitovalo Ministarstvo turizma i dalo pozitivno mišljenje po pitanju kategorizacije. Radi se o gradnji jednog hotela na današnjoj lokaciji hotela Kupari i Pelegrin, obnovi hotela Grand u izvornom obliku sukladno smjernicama konzervatora, dog bi se na današnjoj lokaciji hotela Goričina radio aparthotel sa zasebnim jedinicama koje bi imale zajedničke sadržaje. Investitor je tražio izmjenu hotelskog brenda s Marriott Ritz-Carltona na Four Seasons, te pretpostavljam da je upravo novi brend tražio novo idejno rješenje. Moje mišljenje je da izmjena brenda moguća isključivo ako je jednako vrijedan ili bolji od prije dogovorenog, a tako mislim i za sve ostale izmjene. Smatram da ugovor treba raskinuti, ako su u bilo kojem segmentu projekta nisu ispoštovani uvjeti koji su bili postavljeni u natječaju, ako se kroz ovu izmjenu rješenja negdje nešto smanjuje. Ako pada vrijednost prvotne ponude ugovor treba raskinuti, a ako tražene izmjene donose istu ili veću kvalitetu budućeg turističkog kompleksa onda nema razloga za raskidanje ugovora - rekao je za Župčicu načelnik Nardelli.

Općinski načelnik je naglasio kako je Općina zaštitila svoje interese time što su ceste kroz Kupare upisane u vlasništvo Općine Župa dubrovačka, što garantira da hotelski kompleks u Kuparima ne može biti zatvorenog tipa.

- Ponovit ću ono što sam rekao već u nekoliko navrata. Radi se o modelu koji je prvi put primijenjen u Hrvatskoj u kojem se nekretnine u državnom vlasništvu ne prodaju nego daju na dugogodišnju koncesiju na ostvarenje prava gradnje na državnom zemljištu,te koncesiju na pomorskom dobru. To je prvi model gdje i jedinica lokalne uprave ima izravnu korist, jer je predviđeno da će 25 posto naknade za pravo gradnje i jedna trećina koncesije na pomorskom dobru ići u općinski proračun. U Kuparima su riješeni svi imovinsko pravni odnosi, a općina je zaštitila svoje interese s tim što je sveukupna infrastruktura na području Kupara ušla u vlasništvo Općine. Tu prvenstveno mislim na prometnu infrastrukturu, dvije ceste koje su upisane u vlasništvo Općine Župa dubrovačka i kao takve nam garantiraju da se u Kuparima ne može dogoditi zatvoreni kompleks, već da će taj kompleks biti otvoren za javnost, kako našim mještanima, tako i svim turistima koji dolaze na područje naše Općine. Predviđeno je da samo jedna četvrtina ukupnog pomorskog dobra i to dio ispred hotela Grand može biti zatvorenog tipa, dok sve ostalo mora biti dostupno svima - poručio je Nardelli.


Podijeli ovaj članak

Submit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn