Župski portal - zupcica.hr

Župski portal - zupcica.hr koristi kolačiće (cookies) kako bi pružio bolje korisničko iskustvo, prilagodio funkcionalnost stranice i prikaz sustava oglašavanja. Koristeći našu stranicu slažete se s korištenjem kolačića.

Opći uvjeti korištenja

Prihvaćam


 

http://www.zupcica.hr/images/slike/moduli/tz-brosura1.jpg
 
http://www.zupcica.hr/images/slike/moduli/tz-brosura1.jpg http://www.zupcica.hr/images/slike/moduli/tz-brosura1.jpg http://www.zupcica.hr/images/slike/moduli/tz-brosura1.jpg

Usvojen Općinski proračun za 2017. godinu koji će iznositi 63.696.616,00 kuna

Na sinoćnjoj 27. sjednici župski su vijećnici usvojili Općinski proračun za 2017. godinu koji će iznositi 63.696.616,00 kuna. Iako je, kako je to u svom obrazloženju naglasio načelnik Nardelli, ovaj proračun iznosom približan onima u nekoliko prošlih godina, skoro 30 posto njegovog iznosa (18.721.080,00 kuna) se odnosi na kapitalnu pomoć iz proračuna Grada Dubrovnika za investicije na izgradnji Groblja Dubac u sljedećoj godini.

Kako Općina više nije pod posebnom državnim skrbi, a izmjenama porezne politike su dodatno smanjeni prihodi jedinica lokalne uprave, prihodi od poreza su manji nego u prethodnim godinama. Tako se od poreza na dohodak planira ostvariti nešto više od 17 milijuna kuna, poreza na imovinu i poreza na promet nekretnina po 2,5 milijuna kuna. Nema ni velikih investicija u izgradnji novih gospodarskih zgrada, pa ni komunalni doprinos i naknade neće biti na razini iznosa uplaćenih prethodnih godina, te se isti planira ostvariti u iznosu od 6.200.000,00 kuna. od značajnijih stavki na prihodovnoj strani je i naknada za korištenje prostora elektrana u iznosu od 4 milijuna kuna.

Najveća investicija iz Općinskog proračuna u 2017. godini će biti Groblje Dubac za koju će se uz kapitalnu pomoć iz proračuna Grada Dubrovnika 18.721.080,00 kuna iz Općinskog proračuna izdojiti dodatnih 6.811.920,00 , ukupno 25.533.000,00 kuna. od tog iznosa nešto više od 21,5 milijuna se odnosi na građevinske radove predviđene tijekom sljedeće godine.

Značajna sredstva u iznosu od 9.802.000,00 kuna se planiraju uložiti u izgradnju cesta . Najveći dio tog iznosa, 5 milijuna kuna je planirano za izgradnju I. faze šetnice kroz Srebreno.

Rashodi Općinske uprave iznose 4.044.300,00 kuna ili 6,35 posto proračuna, za Dječji vrtić će se izdvojiti 8,473,216,00 kuna (uključujući prihodi vrtića koji iznose 2,7 milijuna), a za Zdravstvo i socijalnu skrb 1.920.000,00 kuna. Rashodi za protupožarnu zaštitu i troškove župskog DVD-a iznose 1.777.000,00 kuna.

AMANDMANI NA PRORAČUN

U ime kluba HDZ-a vijećnik Lovorko Klešković je podnio dva amandmana. Prvi se odnosio na projekt vodovoda Zavrelje - Krstac - Klokurići za koji je traženo povećanje iznosa sa 120 na 220 tisuća kuna, a drugi na osiguranje sredstava za pomoć stanovništvu pri pražnjenju sabirnih jama u mjestima gdje nema kanalizacije. Oba amandmana su prihvaćena, te uvrštena u proračun.

RASPRAVA O PRORAČUNU

Vijećnik Tomislav Marčinko (MODES) je uvažavajući činjenicu manjih prihoda proračuna, postavio pitanje dali se baš moralo štedjeti na udrugama i sportskim klubovima gdje je kako je rekao, "ušteda maksimalno 100 tisuća kuna". Pitao je i zašto nekih udruga u odnosu na prošlu godinu nema nikako u proračunu. Naglasio je da su sredstva smanjena za sve sportske klubove, osim BK Hidroelektrane.

U odgovoru na pitanje načelnik Nardelli je rekao kako je namjera bila da se smanjenje prihoda proračuna rasporedi na sve njegove korisnike, a za udruge i klubove kojih nema u proračunu je rekao da se nisu udostojili dostaviti program temeljem Poziva za dostavu javnih potreba objavljenog u rujnu. - To smo prijašnjih godina tolerirali, ali mislim da je vrlo neozbiljno od udruge koja djeluje na području Općine, a neke od tih udruga nisu opravdale sredstva koja su dobile prošle godine - istaknuo je Nardelli. Na pitanje o BK Hidroelektrani načelnik je odgovorio da je riječ o klubu koji je ušao u veći rang natjecanja, te je to razlog zašto je njihov iznos ostao isti. - Izravne donacijama udrugama u sportu su smanjene svega 10 posto - zaključio je Nardelli.

Vijećnik Marčinko je postavio pitanje i o sudbini daljnje izgradnje dječjih igrališta s obzirom da u proračunu za 2017. nema predviđenih sredstava za igrališta u Čibači, na Brašini i u Mandaljeni. Načelnik Nardelli je u odgovoru rekao da je u Čibači kupljeno zemljište uz ulicu Pera Kojakovića te da se trenutno radi idejni projekt, a izgradnja igrališta na zemljištu koje je kupljeno na Brašini je u fazi ishođenja lokacijske dozvole.


Podijeli ovaj članak

Submit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn