Župski portal - zupcica.hr

Župski portal - zupcica.hr koristi kolačiće (cookies) kako bi pružio bolje korisničko iskustvo, prilagodio funkcionalnost stranice i prikaz sustava oglašavanja. Koristeći našu stranicu slažete se s korištenjem kolačića.

Opći uvjeti korištenja

Prihvaćam


 

http://www.zupcica.hr/images/slike/moduli/tz-brosura1.jpg
 
http://www.zupcica.hr/images/slike/moduli/tz-brosura1.jpg http://www.zupcica.hr/images/slike/moduli/tz-brosura1.jpg http://www.zupcica.hr/images/slike/moduli/tz-brosura1.jpg

Načelnik Nardelli o turističkoj sezoni, investicijama, rješavanju prometnih problema i Groblju Dubac

Na kraju uspješne turističke sezone u kojoj Župa bilježi porast od gotovo 40 tisuća noćenja u odnosu na prošlu godinu općinski Načelnik Silvio Nardelli se u izjavi za medije osvrnuo na ostvarene turističke rezultate, skori početak radova na Hotelima u Platu, potpisan Ugovor o realizaciji projekta Kupari, izgradnju kanalizacijske mreže, rekonstrukciju raskrižja u Srebrenom i potrebu što skorije izgradnje nove ceste između Zračne luke i Grada, te na radove na izgradnji Groblja Dubac.

Želja investitora je da otvaranje dijela Hotela u Platu bude već 2018. godine - nadamo da će to tako i biti

Hoteli Plat nakon sezone nastavljaju s rušenjem već postojećih devastiranih objekata hotelskog kompleksa Plat koji su sukladno projektnoj dokumentaciji predviđeni za rušenje, a nakon dobivanja svih potrebnih dozvola započet će se s gradnjom.

Važno je naglasiti kako je tvrtka Karisma, investitor budućeg kompleksa Plat podnijela zahtjev prema Vladi RH za uvrštenje projekta hotelskog kompleksa Hotela Plat u strateške projekte Republike Hrvatske. Općina župa dubrovačka u suradnji s investitorom intenzivno radi na pripremi sporazuma kojim će se definirati svi uvjeti sukladno urbanističkom planu uređenja, a odnosi se na komunalnu infrastrukturu, javne površine, pješačke staze, prometnice i sl. , a u povjerenstvu za unošenje projekta u strateške projekte RH Općina ima i svog predstavnika. Očekuje se da će projekt biti prihvaćen od strane Vlade Republike Hrvatske, te biti proglašen strateškim projektom RH, što znači da će sve akte o gradnji izdavati nadležno ministarstvo Graditeljstva.

Želja investitora je da otvaranje dijela kompleksa bude već 2018.godine te se nadamo da će to tako uistinu i biti. Za dvije godine na prostoru sadašnjeg hotela Ambasador prve goste trebao bi primiti hotel koji će postati dio Sensatori resorta, luksuznog branda koji na Sredozemlju za sada imaju objekte na tri otoka - Ibizi,Tenerifima i Kreti.

U odnosu na prošlu godinu Župa bilježi porast od gotovo 40 tisuća noćenja

Iz godine u godinu u Župa dubrovačka ostvaruje sve veći broj noćenja, pa tako samo u odnosu na prošlu godinu bilježi porast od gotovo 40 tisuća noćenja. Samo u prošloj godini otvorila su se dva nova smještajna objekta, hotel Mlini i hotel Sheraton u Srebrenom, a možemo reći da su u sezoni 2016. radili sa svojim punim kapacitetima. U sklopu Hotela Dubrovačka Rivijera d.d u srpnju i kolovozu ove godine otvoreni su novi smještajni kapaciteti „Apartmani Srebreno“ s ukupno 22 apartmana i „ Villa Srebrenka“ s 3 apartmana.

Još je Župa daleko od onih predratnih brojki, ali izgradnjom hotelskog kompleksa u Platu, a potom i Kupara, očekujemo da će zauzeti ono mjesto na tržištu kakvo i zaslužuje. Uvjeren sam kako će izvrsnost kao osnovni preduvjet održivog razvoja turizma kontinuirano privlačiti sve veći broj turista u Župu kroz brojne sadržaje, a uz kvalitetno partnerstvo svakim danom stvaraju se novi preduvjeti za oblikovanje jedinstvenog turističkog sadržaja.

Aktivnosti na razvoju turističke zone Kupari teku sukladno predviđenom planu

Radi se o modelu koji je prvi put primijenjen u granicama Republike Hrvatske, gdje nije došlo do klasične privatizacije odnosno prodaje imovine već svojevrsne koncesije ili bolje rečeno, prava gradnje na dugi niz godina, ukupno 99, a u svrhu izgradnje hotelskih kapaciteta.

Na isti rok je također dana koncesija na pomorskom dobru, a investitor će plaćati naknadu za korištenje kako državnog zemljišta, tako i naknadu za korištenje pomorskog dobru. Iznos naknade na državnom zemljištu će se dijeliti u omjeru 75% u korist države, a 25% Općine, dok će 1/3 iznosa koncesije na pomorskom dobru, sukladno zakonu, pripasti Općini Župa dubrovačka.

Aktivnosti na razvoju turističke zone Kupari teku sukladno predviđenom planu. Nakon što je potpisan ugovor s investitorom oko izrade urbanističkog plana uređenja, Općina Župa dubrovačka provela je službeni postupak u kojem je izabran stručni izrađivač. Upravo je izrada urbanističkog plana uređenja osnovni preduvjet za sve buduće korake, prvenstveno projektnu dokumentaciju. Sve aktivnosti oko razvoja turističke zone Kupari odvijaju se sukladno zadanim rokovima iz ugovora s Državnim uredom za upravljanje državnom imovinom.

Izgradnja sustava kanalizacijske mreže za naselje Čibača i Poslovnu zonu

U planu nam je izgradnja sustava kanalizacijske mreže za naselje Čibača i Poslovnu zonu. U tijeku je rješavanje imovinsko pravnih odnosa na dionici od državne ceste D8 do Ulice dr. A. Starčevića kao prve faze kanalizacijskog sustava, a paralelno s nadležnim ministarstvom radimo i na konačnom rješenju pročišćavača za kojeg je već određena lokacija i osigurana infrastruktura.

Počinje rekonstrukcija raskrižja Srebreno

Zahvaljujući zajedničkoj suradnji Općine Župa dubrovačka s Hrvatskim cestama raspisan je natječaj za rekonstrukciju raskrižja Srebreno na državnoj cesti D8. Riječ je o projektu od iznimnog značaja za Župu dubrovačku, kao i za opću protočnost i sigurnost prometa na ovom dijelu državne ceste.

Općina Župa dubrovačka prije dvije godine izradila je idejni projekt rješenja raskrižja u Srebrenom, te su na taj projekt Hrvatske ceste dale pozitivno mišljenje i preuzele obvezu izrade glavnog izvedbenog projekta, za kojeg je u svibnju ishođena i građevinska dozvola. U međuvremenu, Općina je riješila sve imovinsko pravne odnose za izgradnju novog raskrižja, te kupnjom zemljišta osigurala sve preduvjete za realizaciju ovog važnog projekta sukladno Urbanističkom planu uređenja Srebreno I.

Procijenjena vrijednost projekta iznosi 4.600.000,00 kuna + PDV, a rok za završetak radova je 3 mjeseca. U listopadu će se pristupiti izvođenju radova koji prema projektu predviđaju izgradnju dodatnih kolnih traka koje će pospješiti protok prometa, a uvođenjem nove regulacije semaforima i video nadzora očekuje se znatno rasterećenje na ovoj dionici državne ceste. Ovim putem molimo sve sudionike u prometu za strpljenje i razumijevanje zbog radova koji će dobrim dijelom riješiti postojeći problem, iako jedno pravo rješenje može biti gradnja nove ceste iznad Župe dubrovačke.

Očekujemo da će Hrvatske ceste novu cestu između Zračne luke i Grada uvrstiti na popis prioriteta

Svakako je realno očekivati izgradnju nove ceste između Zračne luke i Grada, ali nažalost po tom pitanju nisu napravljeni znatniji pomaci. Hrvatske ceste kao investitor su dobile lokacijsku dozvolu za dionicu od zračne luke do naselja Plat, međutim kroz samu Župu još uvijek nije napravljen projekt temeljem kojeg bi se zatražila lokacijska dozvola. Očekujemo da će Hrvatske ceste, kako je i obećano, novu cestu uvrstiti na popis prioriteta za izradu projektne dokumentacije jer se problem mora tiještiti.

Početak radova na izgradnji Groblja Dubac, završetak 1. faze do sredine 2020. godine

Izmjenama DPU Groblje stvoreni su preduvjeti za početak izgradnje potporno-gabionskih zidova unutar obuhvata groblja Dubac. Riječ je o iznimno zahtjevnim radovima, budući da se radi o dosta nepristupačnom i strmom terenu, posebno na dijelu prema moru gdje je provalija od 156 m.

Koncem lipnja započeti su radovi na izgradnji potpornih zidova unutar obuhvata groblja, a radove u ugovorenom iznosu od 5.940.000,00 Kn izvodi tvrtka Georad Inženjering d.o.o. iz Makarske koja je bila najpovoljniji ponuđač na javnom natječaju i rok za završetak radova je godinu dana.

Trenutno smo pred odabirom najpovoljnijeg ponuditelja i za južni potporni zid i dio 2.faze na zapadnom dijelu obuhvata, koji je kao što sam već rekao, iznimno zahtjevan i u tehničkom i financijskom smislu, budući da se radi o teškom terenu i projektantskoj procijenjenoj vrijednosti od 14.900.000,00 Kn.

Nadamo se skorom početku radova i na tom području, a rok za završetak radova je također godinu dana. U međuvremenu smo uspjeli riješiti sve imovinsko-pravne probleme oko zemljišta za pristupnu cestu, te smo formirali građevinsku parcelu i dobili građevinsku dozvolu za pristup groblju. Time smo otvorili mogućnost raspisivanja javnog natječaja za izgradnju pristupne ceste, procijenjene vrijednosti radova oko 6.000.000,00 Kn, ali i mogućnost ishođenja lokacijske dozvole za obuhvat groblja, čime se otvara mogućnost realizacije 1.faze groblja s ukupno 1585 grobnih mjesta. Procijenjena projektantska vrijednost radova na 1. fazi je oko 155.000.000,00 Kn.

Nakon što dobijemo građevinsku dozvolu za gradnju grobnica, a što očekujemo do ljeta 2017. godine, pozvat ćemo sve zainteresirane korisnike na potpisivanje ugovora o korištenju grobnih mjesta i u tom trenutku će se dodijeliti pozicije svakog grobnog mjesta. Način dodjeljivanja grobnog mjesta još nismo utvrdili, iako postoje neki prijedlozi, te ćemo suradno s Gradom Dubrovnikom u narednom periodu usvojiti način dodjeljivanja pozicija. Svakako ćemo tražiti model po kojemu nitko neće imati povlašteni položaj.

Prema utvrđenoj dinamici očekujemo završetak 1. faze groblja sa svim popratnim objektima i infrastrukturom do sredine 2020. U 1. fazi izgradit ćemo pristupnu cestu do groblja, kao i prometnice unutar groblja s dva velika parkirališta. Od objekata imamo centralni objekt s velikom i malom dvoranom za ispraćaj, uredima za potrebe društva Groblje Dubac d.o.o., te prostora za prihvat i čuvanje pokojnika do ispraćaja.

Preko puta centralnog objekta se nalazi kapelica za vjerske obrede. Na muslimanskom dijelu groblja također je predviđena dvorana za ispraćaj pokojnika. Od ostalih objekata imamo jedan vrtni paviljon, dva sanitarna čvora, te prostore za proizvodnju vijenaca i kamene galanterije. Na uzvišenju iznad centralnog objekta nalazi se arheološko nalazište s ostacima (temeljima) crkve srušene 1805.godine i okolo nje 6 grobova, koji su arheološki istraženi i zaštićeni, te će biti uklopljeni u tzv. „Biblijski vrt“. Kao što sam već naznačio, u prvoj fazi će biti izgrađeno ukupno 1585 grobnih mjesta.

Ukoliko se ukaže potreba za većim brojem grobnih mjesta, odmah ćemo pristupiti izgradnji 2.faze u kojoj je predviđena izgradnja samo grobnih mjesta, budući da će sve ostalo biti izgrađeno u prvoj fazi.


Podijeli ovaj članak

Submit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn