Župski portal - zupcica.hr

Župski portal - zupcica.hr koristi kolačiće (cookies) kako bi pružio bolje korisničko iskustvo, prilagodio funkcionalnost stranice i prikaz sustava oglašavanja. Koristeći našu stranicu slažete se s korištenjem kolačića.

Opći uvjeti korištenja

Prihvaćam


 

http://www.zupcica.hr/images/slike/moduli/tz-brosura1.jpg
 
http://www.zupcica.hr/images/slike/moduli/tz-brosura1.jpg http://www.zupcica.hr/images/slike/moduli/tz-brosura1.jpg http://www.zupcica.hr/images/slike/moduli/tz-brosura1.jpg

Pod budnim okom volontera; DEŠA organizirala Projektni dan u župskoj školi (FOTO)

DEŠA Dubrovnik organizirala je i danas u OŠ Župa dubrovačka Projektni dan – volontersku akciju  osvješćivanja javnosti u području zaštite okoliša, klimatskih promjena i zaštite prirode i bioraznolikosti. Dio je to aktivnosti projekta Pod budnim okom volontera, sufinanciram sredstvima Europske unije iz Europskog socijalnog fonda.

Na projektnom danu djeca su kroz niz aktivnosti pokazali svoje novostečene vještine u očuvanju okoliša i prirode, smanjenju nastanka otpada i pravilnom gospodarenju njime. Postavili su izložbu dječjih radova nastalih kroz projektne radionice upcikliranja plastike i recikliranja papira, te izložbu postera na temu podizanja svijesti javnosti o potrebi očuvanja okoliša i recikliranja. Uredili su školsko dvorište te posadili sadnice ljute naranče čime su pokazali spremnost za očuvanje okoliša i iskazali želju za uređenjem i očuvanjem okruženja u kojem borave.

Članovi udruge Crogis održali su predavanje o korištenju aplikacije nastale kroz projekt, dok su članovi udruge Lovci na oluje održali edukaciju o radu meterološke postaje koju smo montirali na školu, na kojoj će djeca moći svakodevno pratiti vremenske uvjete i pojave te postat dio lokalne mreže volontera promatrača vremenskih i klimatskih promjena. 

Projekt Pod budnim okom volontera udruga DEŠA provodi od rujna  2017. u partnerstvu sa udrugama Bonsai, Lovci na oluje i Crogis te u dvije partnerske škole OŠ Antun Masle i OŠ Župa dubrovačka. Cilj projekta je poticati volonterstvo kroz sustav odgoja i obrazovanja te osnažiti djecu novim inovativnim tehnološkim vještinama i znanjima za budućnost. Kako bi djecu motivirali na volonterske akcije kroz brojne motivacijske radionice provedene tijekom godine približili smo djeci pojam volonterskog rada i pojasnili kako i na koji način možemo kao pojedinci pomoći u očuvanju okoliša i našeg zdravlja.

U vremenu u kojem živimo poticanje mladih na volontiranje ima višestruku važnost. Ono je iskustveni način odgoja mladih za aktivnu građansku ulogu u razvoju socijalnog i demokratskog društva. Jednako važnu ulogu volonterstvo ima u razvoju samopoštovanja i vrijednih socijalnih vještina važnih za razvoj svakog pojedinca. Upravo stoga, škola kao ključni nositelj odgoja i obrazovanja može imati važnu ulogu u promicanju vrijednosti koje se volontiranjem afirmiraju. Sloboda izbora, razvoj osobnih potencijala, promocija i zaštita ljudskih prava, briga za održivi razvoj i interkulturalno učenje neke su od najvažnijih vrijednosti koje mogu značajno utjecati na društveni razvoj mladih.


FOTOGALERIJA

 Podijeli ovaj članak

Submit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn