Župski portal - zupcica.hr

http://www.zupcica.hr/images/slike/moduli/tz-brosura1.jpg
 
http://www.zupcica.hr/images/slike/moduli/tz-brosura1.jpg http://www.zupcica.hr/images/slike/moduli/tz-brosura1.jpg http://www.zupcica.hr/images/slike/moduli/tz-brosura1.jpg

Župski portal - zupcica.hr koristi kolačiće (cookies) kako bi pružio bolje korisničko iskustvo, prilagodio funkcionalnost stranice i prikaz sustava oglašavanja. Koristeći našu stranicu slažete se s korištenjem kolačića.

Opći uvjeti korištenja

Prihvaćam

SPORTSKI RAZGOVORI; S Đurom Lonzom, predsjednikom NK Župa dubrovačka o protekloj sezoni i planovima

Na kraju sezone na županijskim nogometnim travnjacima o ostvarenim rezultatima Nogometnog kluba Župa dubrovačka kako seniorskog pogona tako i klupske škole nogometa, te planovima za jesen i novu sezonu, razgovarali smo s predsjednikom kluba Đurom Lonzom.

U prošlu sezonu nogometaši Župe dubrovačke su ušli kao branitelji naslova Županijskog prvaka. Međutim, konkurenciju je pojačao dolazak Neretve iz treće lige, koja je nakon sezone u društvu županijskih ligaša vratila trećeligaški status. Koliko ste zadovoljni ostvarenim rezultatima i ostvarenim ciljevima s kojima se ušlo u prije desetak dana završenu sezonu ?

U sportu je uvijek važno pobijediti, to je i smisao bavljenja sportom, međutim ove smo godine sa seniorskom ekipom ostali četvrti, što možemo "zahvaliti" par kikseva koje smo imali u domaćim utakmicama protiv ekipa protiv kojih nismo trebali gubiti bodove, ali načelno mogu biti zadovoljan. Nije bio imperativ osvojiti prvenstvo, prošle smo godine napravili povijesni uspjeh kluba kada smo bili prvaci Županije u seniorskom, te u U-10 i u U-8, dakle tri generacije su nam bile prvaci Županije. Ove godine smo sa seniorima također ostvarili povijesni uspjeh ulaskom u finale Županijskog kupa u kojem smo uz nedostatak sportske sreće izgubili od trenutno najbolje momčadi u Županiji, Jadrana iz Ploča. Bilo je dobrih utakmica, bilo je i onih koje nismo odigrali kako smo planirali, ali kad sve skupa zbrojimo, možemo biti zadovoljni.

Proljetni dio su obilježile i brojne povrede, bilo je utakmica u kojima ste imali samo 11 igrača u zapisniku, bez rezerva.

Točno, mi smo cijelu polusezonu igrali bez Kovačića vrlo važnog igrača u veznom redu, povrede je vuklo niz ključnih igrača, u jednom momentu nam pet igrača prve postave nije bilo na raspolaganju, izgubili smo par utakmica zahvaljujući i tome.

Kako dalje? Što planirate za jesen, kako će izgledati igrački kadar, hoće li doći do pomlađivanja?

Ključni problem Župe dubrovačke je do sada bio što dugo vremena nismo imali juniore, prošle godine smo oformili juniorsku momčad, što mislim da je jako dobro jer ta ekipa će biti okosnica naše buduće seniorske ekipe. Procjena nije da će se to dogoditi već naredne sezone, jer su to još uvijek dosta mladi igrači kojima je potrebno još iskustva. Narednih dvadesetak dana ćemo se dogovoriti i složiti kostur ekipe za sljedeću godinu. Mislim da neće biti nekakvih velikih odstupanja, nastojat ćemo ekipu pomladiti, ali jedan dio juniora će nam otpasti zbog odlaska na fakultete u druge gradove. Stručni kadar ne namjeravamo mijenjati, ono što je jako važno napomenuti  je da imamo šest licenciranih trenera, što je veliki uspjeh kluba da nam i djecu treniraju licencirani treneri.

Omladinski pogon kluba je nastupio u svim uzrastima u natjecanjima na Županijskoj razini, koliko ste zadovoljni rezultatima i općenito radom u Školi nogometa?

Mogu načelno biti zadovoljan sa svime što se u klubu događa, ne samo u seniorskom dijelu. Župa dubrovačka je jedini klub koji se natjecao u svim kategorijama, u nekim i s po dvije ekipe. Ono što nas jako raduje je činjenica da trenutno u klubu nogomet trenira 200 djece. Zadatak uprave i mene je da osiguramo uvjete za normalan trening i bavljenje nogometom. Pri tome imamo pomoć Općine, upravo planiramo izgradnju pomoćnog nogometnog igrališta. Ozbiljno se radi, imamo kvalitetne trenere, uz pomoć Općine obnovili smo mali teren s umjetnom travom, u zimskim vremenima koristimo i školske dvorane. Osam generacija se natjecalo i imali smo dobre rezultate. Prošle godine smo bili odlični, dvije generacije su bili Županijski prvaci, ove godine nismo osvojili ni jednu mlađu kategoriju, ali to nas ne zabrinjava. Bitno nam je da djeca kvalitetno rade, da se bave sportom. Jedna generacija 2007. godište je prije 20 dana bila na jakom turniru u Riminiju u Italiji gdje su igrali s vršnjacima iz Njemačke i Italije i osvojili treće mjesto što je izvanredan rezultat, a nakon toga su nastupili na jakom turniru u Splitu gdje su osvojili drugo mjesto. Djeca nam dobro rade, imamo puno talenata i vjerujem da ćemo u budućnosti, pogotovo ako uspijemo riješiti infrastrukturu, taj broj i povećati.

Kad se govori o omladinskom pogonu moramo spomenuti dva značajna turnira, Zimsku ligu koja je ove godine u svom petom izdanju okupila djecu iz deset klubova raspoređenu u 32 ekipa raspoređenih u pet uzrasnih kategorija, te Međunarodni dječji nogometni turnir Talent Cup Župa dubrovačka s ove godine 100 odigranih utakmica, dva turnira kakve na ovom području samo naš klub organizira.

Spomenuli ste ulaganje u infrastrukturu, izgradnju pomoćnog igrališta. Što se uz navedeno planira realizirati u narednom periodu?

Za izgradnju pomoćnog nogometnog igrališta su osigurana sredstva u rebalansu Općinskog proračuna, doduše ne u cijelom potrebnom iznosu, a imamo obećanje iz HNS-a da ćemo, ukoliko napravimo pripremne radove kroz ovo ljeto, dobiti umjetnu travu čime bi bili prvi klub u našem dijelu Županije (u Pločama je pri završetku sličan teren) koji bi imali veliki teren s umjetnom travom dimenzija oko 90 X 55 metara na kojem bi se odvijali svi trenažni procesi i sva natjecanja za mlađe kategorije, a glavni teren bi tako sačuvali i doveli svrsi za natjecateljske seniorske utakmice. Za pripremu postavljanja umjetne trave treba pripremiti podlogu, podignuti teren (prostor iza sjevernog gola) za pola metra, postaviti drenažu i odvodnju vode. Također je potrebno postaviti ogradu oko cijelog terena, pretpostavljam da će se glavni teren morati pomaknuti pet metara prema jugu, kako bi dobili potrebnu širinu.

Dalje nam je želja trenutne svlačionice koje su u iznimno lošem stanju srušiti, a iza trenutnih tribina podižući još jedan red tribina izgraditi nove. Problem je i parking koji bi nastojali riješiti dijelom na prostoru od malog igrališta s umjetnom travom prema putu, te dijelom na prostoru gdje su sada svlačionice. To sve traži jako puno novca kojeg je teško osigurati.

Postoji također i idejni projekt Športskog centra Čibača, to je ono što bi dugoročno za Župu bilo jako dobro, ne samo s aspekta sporta nego i gospodarstva. Bilo bi dobro da se i gospodarski subjekti uključe u tu cijelu priču, tako da na području kompleksa Čibača napravimo pravi nogometni stadion s tribinama i svim potrebnim sadržajima, te dva do tri pomoćna nogometna terena, čime bi uz kvalitetan hotelski smještaj koji imamo u Župi, blizinu zračne luke, brend Dubrovnika i povoljne klimatske uvjete ovaj kompleks mogao zadovoljiti potrebe jačih europskih klubova za pripreme. Svi ti argumenti nam idu u prilog za sportski turizam koji bi za dva do tri mjeseca mogao produžiti turističku sezonu.

Nedavno je formirana Zajednica sportova Općine koja bi trebala donijeti jedan bolji način financiranja župskog sporta. Jeste li zadovoljni onim što je do sada napravljeno?

Pozdravljam osnivanje Zajednice sportova i to je nešto što se trebalo dogoditi i dobro je da se dogodilo. Klub je sukladno svom programu, broju djece i broju utakmica dobio nešto malo više novaca nego što je bilo prije. Moramo napomenuti da klub godišnje ima 112 službenih utakmica, što iziskuje velike troškove kako za putovanja tako i za organizaciju utakmica. Iz sredstava koje dobijemo od zajednice ne financiramo trenere niti infrastrukturu. Tu smo malo hendikepirani u odnosu na druge klubove, jer za održavanje infrastrukture i plaćanje režija prema procjeni treba oko 100 tisuća kuna godišnje. Za sada to rješavamo uz pomoć sponzora i donatora kojima se i ovaj put zahvaljujem u svoje ime, uprave i svih roditelja. Klub je financijski stabilan, što je jako važno i nemamo nekih značajnijih financijskih problema.


Podijeli ovaj članak

Submit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn