Župski portal - zupcica.hr

http://www.zupcica.hr/images/slike/moduli/tz-brosura1.jpg
 
http://www.zupcica.hr/images/slike/moduli/tz-brosura1.jpg http://www.zupcica.hr/images/slike/moduli/tz-brosura1.jpg http://www.zupcica.hr/images/slike/moduli/tz-brosura1.jpg

Župski portal - zupcica.hr koristi kolačiće (cookies) kako bi pružio bolje korisničko iskustvo, prilagodio funkcionalnost stranice i prikaz sustava oglašavanja. Koristeći našu stranicu slažete se s korištenjem kolačića.

Opći uvjeti korištenja

Prihvaćam

Matica hrvatska Dubrovnik poziva na predavanje dr.sc. Lovra Kunčevića

U srijedu, 16.svibnja u 19 sati, u Čitaonici Narodne knjižnice Grad povjesničar dr.sc.Lovro Kunčević održat će predavanje ”Dubrovačka slika Venecije i venecijanska slika Dubrovnika u novom vijeku”. Cilj ovog predavanja je rekonstruirati predodžbe, štoviše predrasude, koje su u ranom novom vijeku Dubrovčani i Mlečani imali jedni o drugima. Točnije rečeno, ova studija posvećena je tzv. “slici Drugoga” (image of the Other), stereotipima koje zajednice stvaraju o onima izvan sebe, artikulirajući ih kroz različite kulturne forme, od književnosti, historiografije i diplomacije sve do likovnosti ili rituala. Naravno, u slučaju Dubrovnika i Mletaka radilo se o vrlo specifičnom “Drugom:” ne o nepoznatom i kulturno različitom, nego dobro poznatom i zapravo izrazito sličnom. Upravo ta bliskost, odnosno višestoljetni intenzivni kontakti dvaju jadranskih republika, doveli su do stvaranja stabilnih i razrađenih međusobnih stereotipa. Stereotipa koji su, štoviše, igrali ozbiljnu, a rijetko primjećivanu ulogu u njihovim međusobnim odnosima, određujući čak i konkretne političke poteze, te stoga predstavljaju važno a nepoznato poglavlje njihove isprepletene povijesti.


Podijeli ovaj članak

Submit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn