Župski portal - zupcica.hr

Župski portal - zupcica.hr koristi kolačiće (cookies) kako bi pružio bolje korisničko iskustvo, prilagodio funkcionalnost stranice i prikaz sustava oglašavanja. Koristeći našu stranicu slažete se s korištenjem kolačića.

Opći uvjeti korištenja

Prihvaćam
http://www.zupcica.hr/images/slike/moduli/tz-brosura1.jpg
 
http://www.zupcica.hr/images/slike/moduli/tz-brosura1.jpg http://www.zupcica.hr/images/slike/moduli/tz-brosura1.jpg http://www.zupcica.hr/images/slike/moduli/tz-brosura1.jpg

Predstavljena četvrta zbirka pjesama Stanka Krnjića "Mrvice za Lazara" (FOTO / VIDEO)

U dvorani hotela Kompas pred 150 posjetitelja večeras je predstavljena četvrta zbirka pjesama župskog pjesnika i stomatologa Stanka Krnjića "Mrvice za Lazara". Uz Borisa Njavra koji je vodio program o četvrtoj Krnjićevoj zbirci i o njezinom autoru su govorili Zoran Bošković u ime izdavača knjige Naklade Bošković iz Splita, te urednik zbirke akademik Luko Paljetak.

- Za uvod u ovu zbirku Stanko stavlja moto iz Lukinog evanđelja koje kaže "Neki siromah imenom Lazar ležao je sav u čirevima do njegovih vrata čeznući da se nasiti onim što je padalo s bogataševa stola". Autor sebe vidi kao Lazara, a to je pokazao koricama zbirke na koju padaju mrvice, ali nisu to mrvice s bogataševa stola, nego su to mrvice riječi, slova od kojih mogu nastati riječi - istaknuo je akademik Luko Paljetak u predstavljanju zbirke

- Stanko Krnjić život shvaća kao kazališnu predstavu. Život kao predstava odigrava se neprestano pred pjesnikom je ono što on promatra, njegova uloga u tome jest biti šaptač za one koji u toj predstavi plešu, glume i žive. On želi biti istodobno netko iza zavjese tko je obilježen šaptom i ozvučen tišinom. Apsurdna je pozicija u koju pjesnik Krnjić sebe postavlja - ostati istodobno i skriven i prisutan na pozornici. U ovom slučaju njegova pozornica je ova knjiga, u njoj je on i otkriven i skriven. Otkrivenog Stanka možda ćemo večeras donekle upoznati gledajući ga i čitajući površno njegove stihove ili dio stihova, a sakrivenog Stanka moramo pronaći čitajući njegove stihove i vidjeti što oni u nama znače, koliko u nas prodiru i koliko oni otkrivaju nas, jer to je smisao poezije - zaključio je akademik Paljetak.

Stihove iz zbirke "Mrvice za Lazara" posjetiteljima je čitao glumac Boris Matić, a za glazbeni dio priredbe se pobrinuo Vedran Mezei.


FOTOGALERIJA

{gallery slider=boxplus.carousel}/2018/kultura/mrvice_za_lazara{/gallery}

 Podijeli ovaj članak

Submit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn