Župski portal - zupcica.hr

http://www.zupcica.hr/images/slike/moduli/tz-brosura1.jpg
 
http://www.zupcica.hr/images/slike/moduli/tz-brosura1.jpg http://www.zupcica.hr/images/slike/moduli/tz-brosura1.jpg http://www.zupcica.hr/images/slike/moduli/tz-brosura1.jpg

Župski portal - zupcica.hr koristi kolačiće (cookies) kako bi pružio bolje korisničko iskustvo, prilagodio funkcionalnost stranice i prikaz sustava oglašavanja. Koristeći našu stranicu slažete se s korištenjem kolačića.

Opći uvjeti korištenja

Prihvaćam

Predstavljen pretprogram 68. Dubrovačkih ljetnih igara - Dvije dramske premijere

Pretprogram 68. festivalske sezone koja će se tradicionalno održati od 10. srpnja do 25. kolovoza predstavili su v.d. intendanta Dubrovačkih ljetnih igara Mladen Tarbuk i ravnateljica Ivana Medo Bogdanović u četvrtak, 2. veljače u sklopu Feste svetoga Vlaha i Dana Grada Dubrovnika u Festivalskoj palači. Podršku je u ime Grada Dubrovnika izrazila pročelnica Upravnog odjela za kulturu i baštinu Ana Hilje te u ime Dubrovačko-neretvanske županije zamjenik župana Davorko Obuljen.

Premijerni dramski program čine dva naslova izrasla iz razmatranja o slobodi djelovanja pojedinca u krutim okvirima zadane društvene zbilje. Prvi naslov su Gospoda Glembajevi u kojima Miroslav Krleža lucidno portretira neslobodu likova definiranih paradoksalno liberalnim kapitalizmom, na način koji, odstranimo li sve mađarizme i germanizme, kao da je pisan danas o gospodarima suvremenog hrvatskog tržišta. Na 68. Dubrovačkim ljetnim igrama Glembajeve će premijerno postaviti redatelj Zlatko Sviben. Druga dramska premijera nosi naslov #Držić – Viktorija od neprijatelja (Hashtag Držić – Viktorija od neprijatelja) za koji dramaturški koncept potpisuje Hrvoje Ivanković. Projekt je to u nastajanju koji će tragom fragmenata Držićevih djela te zapisa o dum Marinovu životu i stvaralaštvu scenski otjeloviti priču o piscu/urotniku u kontekstu njegova i našeg vremena. U režiji Ivice Boban, komad se uprizoruje povodom četristopedesete obljetnice smrti Marina Držića.

Dramske uspješnice Kafetarija i Othello, koje su lani oduševile kako kritiku tako i festivalsku publiku i za čije se izvedbe tražila karta više, ovo su ljeto ponovno na repertoaru. Kafetarija Carla Goldonija u prijevodu i adaptaciji Frana Čale jedna je od legendarnih predstava Igara, a lanjsko postavljanje ovog djela kao komedije s pjevanjem i plesanjem redatelja Vinka Brešana u izvedbi Festivalskog dramskog ansambla pred Sponzom, privuklo je više od 4.000 gledatelja uz jednu naknadno dodanu izvedbu i danima unaprijed rasprodane ulaznice. Othella Williama Shakespearea u prijevodu Vladimira Gerića i u režiji Ivice Boban te izvedbi Festivalskog dramskog ansambla na tvrđavi Lovrjenac, također su pratile ovacije publike i kritike koja je pisala: „Predstava je to dostojna svoga sjaja, ovoga vremena i punih tribina“, te „dubrovački Othello sav je sazdan od nepotkupljivih emocija“, uz sve pohvale dramskom ansamblu, posebice Draganu Despotu kao Othellu, Rakanu Rushaidatu kao Jagu i Anji Đurinović kao Desdemoni, ali i drugima, što je potvrdila i struka, nagradivši cijeli ansambl predstave Orlandom za najbolju dramsku izvedbu te Ivicu Boban Nagradom hrvatskog glumišta za najbolju režiju hrvatske kazališne sezone.

Hrvatsko narodno kazalište u Zagrebu gostuje s lanjskom dramskom uspješnicom, Tri zime Tene Štivičić u režiji Ivice Buljana. Drama je s velikim uspjehom praizvedena u Londonu, u New Yorku je osvojila uglednu nagradu Susan Smith Blackburn Prize, dok je izvedbom u zagrebačkome HNK, izazvala nepodijeljeno oduševljenje, postavši pravim hitom. Festivalska publika tradicionalno će imati priliku pogledati i posljednji premijerni naslov Studentskog teatra Lero. Predstava naziva Grad sjena u režiji Davora Mojaša još je jedna posveta Dubrovniku, a sadrži fragmente više djela različitih dubrovačkih autora: Milana Milišića, Nikole Gučetića, Iva Vojnovića, Nikole Nalješkovića, Davora Mojaša i drugih.


Podijeli ovaj članak

Submit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn