Župski portal - zupcica.hr

http://www.zupcica.hr/images/slike/moduli/tz-brosura1.jpg
 
http://www.zupcica.hr/images/slike/moduli/tz-brosura1.jpg http://www.zupcica.hr/images/slike/moduli/tz-brosura1.jpg http://www.zupcica.hr/images/slike/moduli/tz-brosura1.jpg

Župski portal - zupcica.hr koristi kolačiće (cookies) kako bi pružio bolje korisničko iskustvo, prilagodio funkcionalnost stranice i prikaz sustava oglašavanja. Koristeći našu stranicu slažete se s korištenjem kolačića.

Opći uvjeti korištenja

Prihvaćam

Program Doma Marina Držića i Umjetničke galerije u Noći Muzeja 2017.

U 2017. godini Dom Marina Držića će nizom raznovrsnih programa obilježiti 450 godina smrti našeg najvećeg hrvatskog komediografa Marina Držića (1567.-2017.) kojima želimo ukazati na činjenicu kako je to jedinstvena prilika kako bi se u potpunosti ispunila vizija i misija ove ustanove u kulturi Grada Dubrovnika te omogućilo svakom posjetitelju što bolji uvid u živopisnu biografiju hrvatskog književnika Marina Držića i predočio život renesansnog Dubrovnika.

18:30 – 21.00 Ansambl Plazarius – koncert renesansne glazbe

19:00-01:00 Otvorenje izložbe „U traganju za renesansom – staklo iz arheoloških istraživanja na dubrovačkom području
Izložba predstavlja predmete od stakla koji su pronađeni tijekom arheoloških iskapanja na različitim lokalitetima u povijesnoj jezgri Dubrovnika i dubrovačkog područja. Poseban naglasak stavljen je na predmete iz razdoblja renesanse (15. i 16. stoljeće) što je vrijeme tzv. “zlatnog doba Dubrovnika” i ekonomskog, trgovačkog, znanstvenog, umjetničkog i svakog drugog procvata. To je ujedno doba Marina Držića koje je Domu Marina Držića najzanimljivije. Koncepcijski, nakon što je Dom Marina Držića postavio temelje bavljenju Držićem kao temom (likovnom, književnom, znanstvenom – izložbama, promocijama, radionicama, predstavljanjima knjiga itd.), napravio je korak dalje u promišljanju Doma Marina Držića kao muzeja književnosti (dubrovačka književnost kao izvor nacionalne književnosti i hrvatskog standardnog jezika) i nastavio s bavljenjem kontekstom Držićeva vremena, njegovih suvremenika, kulture življenja i slično. Ova izložba predstavlja upravo jedan takav kulturološki doprinos poznavanju Držićeva vremena jer nas, kroz predmete od stakla, upoznaje s obrtničkim prilikama, trgovačkim vezama i kulturi svakodnevice – življenja u kući u Dubrovniku.
Građa koja će se predstaviti na ovoj izložbi predstavlja vrhunske predmete umjetničke, znanstvene i svakodnevne primjene i po prvi put će biti prikazana dubrovačkoj publici, nakon čega će biti predstavljena i u drugim gradovima. Cilj izložbe je uspostaviti konekstualnu sponu s Držićem kao stvarnom osobom, čovjekom koji je bio ovisan o prostoru u kojem se nalazio, koji je predmete prikazane na ovoj izložbi redovito koristio, čiji se ambijent življenja i vremensko razdoblje nastoji rekonstruirati ovim projektom.
Autor izložbe: Nikolina Topić

19:30-22:00 Kušajte delicije iz Držićevog doba – autentične delicije koje se spominju u djelima Marina Držića. Jedinstvena je to prilika sljubljivanja literarno-kulturnog naslijeđa i tradicionalne dubrovačke kuhinje.

Tijekom manifestacije Noć muzeja 2017. godine Dom Marina Držića bit će otvoren za posjetitelje do jedan sat poslije noći te je svim posjetiteljima ulaz besplatan.
U Noći muzeja 2017. na sve artikle iz muzejske suvenirnice Doma Marina Držića odobravamo popust od 30 %UMJETNIČKA GALERIJA DUBROVNIK:

19:00 – 00:00 h - DU ROCK PARADA

U Noći muzeja u sklopu Feste 2017 Dubrovnik čeka nas još jedan tradicionalni koncert - DU Rock parada! I ove godine dubrovački rockeri izvest će svoje autorske pjesme i predstavit se domaćoj publici. Nastupaju:

DaRiva

Valetudo

Ad Libidum

Embassy 516

Didak Lazzarin

Material Damage

Mystica

Banditen Strasse

Lapadske Tratinčice

Mihael Štaka i Vjetrovi s Dinare

20:00 h - stručno kustosko vodstvo kroz STALNI POSTAV (izbor iz fundusa Umjetničke galerije Dubrovnik)

Izložba „GRANICE UMA“ FRANCISA BACONA

Francis Bacon, jedan od najistaknutijih umjetnika modernog i suvremenog europskog slikarstva, prvi je put velikom izložbom crteža pastelom, olovkom i kolažima predstavljen hrvatskoj javnosti u Umjetničkoj galeriji Dubrovnik i to jedinstvenom izložbom iz zbirke Ravarino naziva Granice uma. Rođen u Dublinu 1909., Francis Bacon je istaknuo sve nedosljednosti svoga vremena kroz svoje slike. Francis je imao težak odnos s ocem, ratnim veteranom i trenerom trkaćih konja koji nije mogao podnijeti slabost i homoseksualnost svoga sina. Otuđen od svoje obitelji zbog svoje različitosti, 1926. Bacon se preselio u London, počeo je čitati djela njemačkog filozofa Friedericha Nietzschea i postao dizajner interijera i namještaja. Postao je jedan od najcjenjenijih slikara 20. stoljeća: usmjerio je svoje istraživanje o ljudskom stanju kao metaforu života, iskrivljujući slike stvarnosti u potrazi za istinom koja se krije iza vanjskog izgleda.

GALERIJA DULČIĆ MASLE PULITIKA:

18:00 h - predavanje „Kosta Strajnić, dubrovački likovni krug i slikari došljaci“

Predavači: dr. sc. Rozana Vojvoda i povjesničar umejtnosti Ivan Viđen

Prvi dio predavanja obrađuje djelovanje Koste Strajnića (1887. – 1977.), karizmatskog teoretičara umjetnosti, slikara i konzervatora, njegov rad na zaštiti spomenika i dalekosežni utjecaj na formiranje dubrovačkog likovnog kruga. Osim što je okupljao mlade dubrovačke umjetnike i pružao im neformalnu poduku, Kosta Strajnić je u svom domu često ugošćavao i renomirane slikare, te je bio u kontaktu i sa stranim umjetnicima koju su na dulje vremena odabrali Dubrovnik kao privremeni dom, primjerice sa Františekom Besperatom, slikarom zanimljive, gotovo pustolovne sudbine.

Drugi dio predavanja obrađuje djela i biografije slikara stranaca koji su u razdoblju oko Drugog svjetskog rata boravili u Dubrovniku i čija se djela čuvaju u fundusu Umjetničke galerije Dubrovnik To su Franz Schaffgotsch, Walter Hoefner, Hans Gassebner, Willy Hempel i Carl Rabus. Riječ je o umjetnicima koji se formiraju u ekspresionističkom ozračju, koji su utočište u ovim prostorima potražili zbog nacističke opasnosti i čije eventualne utjecaje u prenošenju leksika ekspresionizma vrijedi istražiti. Kosta Strajnić je posjedovao djela svih nabrojanih umjetnika, a njegovo poznanstvo s grofom Franzom Schaffgotschom dokumentirano je u memoarima njegove žene Hedwige Schaffgotsch.

19:00 – 1:00 h – program Glazbeni kolorit Mediterana u izvedbi udruge Sve ostalo je glazba

Autorica programa: Ivana Jelača

Izvođači: Vedrana Dizdar, klarinet Ivana Jelača, klavir

O konceptu: Program pod nazivom Glazbeni kolorit Mediterana konceptualno je vezan uz prostor u kojem se izvodi. Galerija koja nosi imena trojice velikana hrvatskog slikarstva, predstavnika hrvatske moderne, baštinika slavne kolorističke tradicije. U Noći muzeja zvučnim će se koloritom predstaviti neka od značajnih imena iz svijeta glazbene umjetnosti. Kako je glazbeni program tematski vezan uz izložbu Slikari došljaci od 1938.-1945. iz fundusa Umjetničke galerije, suzvučjima klarineta i klavira posjetitelji će uz mnoge poznate plesne melodije valcera i tanga koje čine okosnicu odabranog repertoara, otkriti i neke gotovo sasvim nepoznate. Osim zvučnih imena sa svjetske glazbene scene 20. stoljeća, upoznat će se sa skladateljima koji su Dubrovnik često posjećivali te u njemu trajno ostali, nadahnuti ljepotom mediteranskog okruženja poput poljskog skladatelja Ludomila Rogowskog koji je u svojem dnevniku zapisao: „Tu je toliko ljepote, i sunca i mora da čovjek ne zna od čega početi.“

Glazbeni program u trajanju cca 30 min:

1. Enrique Granados (Lleida 1867.- La Manche 1916.): Poetični valceri za klavir -Vivace molto (Preludio) -Melodioso -Valse lente -Quasi ad libitum -Vivo.Presto

2. Isaac Albéniz (Camprodon 1860.-Cambo- les Bains, 1909.) Tango iz suite Espagna op. 165 za klarinet i klavir

3. Boris Papandopulo (Honnef na Rajni 1906.-Zagreb 1991.): Plesna studija za klavir

4. Ludomil Rogowski (Lublin 1881.-Dubrovnik 1954.): Walc lente

5. Dubravko Detoni (Križevci 1937.): Devet prizora iz Danijelovog sna za klavir: Capriccio/Valcer/Tango/Tokata

6. Dmitrij Šostakovič (Sankt-Peterburg 1906.-Moskva 1975.): Valcer br. 2 iz Jazz suite za klarinet i klavir

7. Astor Piazolla (Mar del Plata 1921.-Buenos Aires 1992.): Libertango za klarinet i klavir Oblivion za klarinet i klavir

Izložba SLIKARI DOŠLJACI 1938.-1945. Iz fundusa Umjetničke galerije Dubrovnik

Izložba “Slikari došljaci 1938.-1945.” otvorena u Galeriji Dulčić Masle Pulitika predstavlja izbor od od četrdesetak crteža, akvarela, pastela i ulja na platnu datiranih u rasponu od 1938.-1945. godine, koji se čuvaju u fundusu Umjetničke galerije Dubrovnik. Većina djela došla je u Umjetničku galeriju Dubrovnik kao dio zbirke Zaloni, ostavštine Artura Zalonija, koju je djelomično otkupila Umjetnička galerija Dubrovnik 1979. godine. Predstavljeni autori Hans Gassebner (1902.-1966.), Franz Schaffgotsch (1902.-1942.), Carl Johann Rabus (1898.– 1983.), Willy Hempel (1905.-1985.), Walter Hoefner (1903.-1968.) i František Besperato (1900.-1963.) su od ranih tridesetih do sredine četrdesetih godina dvadesetog stoljeća boravili na dubrovačkom području i šire. U većini slučajeva su emigrirali pred nacističkom opasnošću, a od strane njemačkog nacističkog režima svrstani su u kategoriju „degenerativne / izopačene“ umjetnosti koja je zapravo označavala modernu / avangardnu umjetnost sa svim svojim pravcima. Izložba je prvi korak u revalorizaciji ostavštine manje poznatih stranih umjetnika koji su boravili na dubrovačkom području u smislu daljnjeg istraživanja njihovog opusa, istraživanja interakcije s domaćim umjetnicima, te detektiranje boravka onih umjetnika koji se do sada nisu spominjali u stručnoj literaturi.

ATELIJER PULITIKA:

20:00 – 23:00 h – tradicionalna ruska glazba u izvedbi Hrvatskog - ruskog društva „Umjetnost bez granica“
Nastupaju Helena Tomašković na klaviru, Adrian Ivičević na cellu te Elvira Galioulline na violini.

Izložba ORENBURG, ČIPKARSKA SVJETSKA BAŠTINA

Izložba Orenburg, čipkarska svjetska baština otvorena u Atelijeru Pulitika nastala je u suradnji Umjetničke galerije Dubrovnik i Umjetničkog muzeja Orenburg iz Rusije. Izložbenom djelatnošću i promicanjem umjetnosti stepskih predilja aktivno se bavi Umjetnički muzej Orenburg, koji posjeduje za Rusiju jedinstvenu kolekciju orenburških marama od pahuljaste vune. Samo proteklih godina (2010. – 2016.) s izložbom su se upoznali posjetioci iz Švicarske, Danske, Španjolske, Njemačke, Malte, Češke, Italije, Engleske, Norveške i Nepala. Europska se publika s orenburškim maramama prvi put upoznala 1851. godine na prvoj Svjetskoj izložbi u Londonu. Već su tada marame skrenule pažnju na sebe te dobile posebne nagrade. 1862. na drugoj Svjetskoj izložbi u Londonu Kozakinji iz Orenburga, Mariji Uskovoj, bila je dodijeljena medalja „Za marame od kozjeg paperja“. Godine 1897. orenburške marame su dobile medalju u Chicagu, 1958. – veliku srebrenu medalju na Svjetskoj izložbi u Brisselu. Također su se orenburške marame izlagale na svjetskim izložbama u Kanadi (Montréal, 1967.) i Japanu (Tokio, 1968.), na međunarodnim sajmovima u Alžiru (1969.), Siriji ( 1975.), Grčkoj (1976.), Francuskoj ( 1977.), Engleskoj ( 1979.), Austriji (1980.), Španjolskoj (1981.), Indiji (1982.), Njemačkoj (1985.) itd
 
50% POPUSTA NA SVE PUBLIKACIJE UMJETNIČKE GALERIJE DUBROVNIK


Podijeli ovaj članak

Submit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn