Župski portal - zupcica.hr

Župski portal - zupcica.hr koristi kolačiće (cookies) kako bi pružio bolje korisničko iskustvo, prilagodio funkcionalnost stranice i prikaz sustava oglašavanja. Koristeći našu stranicu slažete se s korištenjem kolačića.

Opći uvjeti korištenja

Prihvaćam


 

http://www.zupcica.hr/images/slike/moduli/tz-brosura1.jpg
 
http://www.zupcica.hr/images/slike/moduli/tz-brosura1.jpg http://www.zupcica.hr/images/slike/moduli/tz-brosura1.jpg http://www.zupcica.hr/images/slike/moduli/tz-brosura1.jpg

Kandidatura Dubrovnika za Europsku prijestolnicu kulture 2020 - „Fokus na baštinu“

Baštinski projekti osmišljeni u sklopu pripreme kandidature Dubrovnika za Europsku prijestolnicu kulture 2020. godine, nastavljaju se u 2016. godini. Nakon što smo u prosincu obišli dio trase „karavanskoga puta“ i dubrovačko vrtno predgrađe, te raspravljali o (zlo)uporabama baštine s gostima iz Kotora, Budimpešte i Zagreba, od četvrtka do nedjelje održat će se intenzivni program pod nazivom „Fokus na baštinu“.

Serijom predavanja nastavit će se razmatrati baštinu kao dinamičnu kategoriju, čvrsto vezanu uz život zajednice. Na primjerima pozitivne prakse europskih gradova, predavači iz Edinburgha, Sarajeva i Leuvena ukazat će na ključnu ulogu uključivanja javnosti u procese odlučivanja, korištenja i upravljanja zaštićenim građevinama i urbanim cjelinama.

Tematske šetnje otvorene za javnost nastoje pak afirmirati zaboravljene ili zanemarene kategorije baštine te barem privremeno otvoriti javnosti inače nedostupne prostore.

21.1.2016. „Modeli upravljanja urbanom baštinom“

Adam Wilkinson, ravnatelj organizacije Edinburgh World Heritage nadležne za upravljanje UNESCO-vim spomeničkim cjelinama Stari grad i Novi grad Edinburgh, govorit će o izazovima upravljanja složenim živućim urbanim kompleksima svjetske baštine. Na primjeru Edinburgha i nekoliko drugih zaštićenih povijesnih urbanih cjelina, Wilkinson će pokazati kako je moguće pomiriti potrebe stanovnika, poduzetnika i posjetitelja, upravljanjem baštinom uz poštivanje socijalnih, ekonomskih i ekoloških kriterija, odnosno, holističkim pristupom upravljanju. Predavanje će se održati na engleskom jeziku, u četvrtak, 21. siječnja u Lazaretima s početkom u 18 sati.

22.1.2016. „Industrijska arhitektura Gruža“– tematska šetnja s Ivanom Viđenom

Povjesničar umjetnosti Ivan Viđen kroz šetnju povijesnim industrijskim središtem Dubrovnika, otkrit će zaboravljene podatke o nekad razvijenoj gruškoj proizvodnji i odškrinuti vrata vrijednih ostataka industrijske arhitekture koji čekaju obnovu i novi život. Okupljanje je 22. siječnja u 15 sati ispred ulaza u tvornicu TUP u Gružu.

22.1.2016. „Mostovi budućnosti“

Sarajevska arhitektica Arijana Mandić prezentirat će aktivnosti i projekte zaklade Cultural Heritage without Borders iz Sarajeva. Kroz raznovrsne projekte vezane uz obnovu baštine, CHwB surađuje s civilnim društvom i drugim institucijama u cilju jačanja izgradnje mira, održivog društveno-ekonomskog i demokratskog razvoja i ostvarenja ljudskih prava. Misija zaklade je promocija prava ljudi na kulturno nasljeđe i njegove resurse, a vizija da svatko ima pristup, učešće i pravo da u njemu uživa. Predavanje će se održati 22. siječnja u Lazaretima s početkom u 18 sati.Podijeli ovaj članak

Submit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn