Župski portal - zupcica.hr

http://www.zupcica.hr/images/slike/moduli/tz-brosura1.jpg
 
http://www.zupcica.hr/images/slike/moduli/tz-brosura1.jpg http://www.zupcica.hr/images/slike/moduli/tz-brosura1.jpg http://www.zupcica.hr/images/slike/moduli/tz-brosura1.jpg

Župski portal - zupcica.hr koristi kolačiće (cookies) kako bi pružio bolje korisničko iskustvo, prilagodio funkcionalnost stranice i prikaz sustava oglašavanja. Koristeći našu stranicu slažete se s korištenjem kolačića.

Opći uvjeti korištenja

Prihvaćam

Na današnji dan prije 27 godina neprijateljska vojska je okupirala Župu dubrovačku

Na današnji dan 24. listopada 1991. u kasnim večernjim satima branitelji se povlače s posljednjeg župskog uporišta obrane Gornjeg i Donjeg Brgata, te je neprijateljska Srbo-crnogorska vojska nakon skoro mjesec dana svakodnevnih granatiranja i napada okupirala cijelo područje Župe dubrovačke.

Nakon što je istočni dio Župe pao u ruke neprijatelja 18. listopada kada je formirana linija obrane Petrača - Brašina - Popolica - Srebreno, tog 24.10. prije 27 godina u 6:15 ujutro počeo je jak topnički napad na Kupare s topovnjača, te iz Cavtata i s Ivanice, a oko 7 sati neprijatelj se iskrcava u Kuparima i nešto kasnije postavlja svoju zastavu na crkvicu Sv. Petra. Župski branitelji su se našli u poluokruženju i počinje izvlačenje snaga obrane prema Gradu, gdje se priključuju obrani Dubrovnika na položajima prve crte obrane od Belvedera do Sustjepana i Kuće Starog Kapetana.

Župljani se tijekom narednih sedam mjeseci nalaze u izbjeglištvu, najveći broj po dubrovačkim hotelima, a dio je brodovima evakuiran izvan Grada. Župa dubrovačka je oslobođena u akcijama deblokade dubrovačkog područja u svibnju 1992. godine. Hrvatska vojska ulazi u Župu 26. svibnja na dan koji obilježavamo kao Dan Općine. Ipak, vrhovi Malaštice i drugih brda iznad Župe ostaju u neprijateljskim rukama sve do listopada 1992. godine, pa pravi povratak iz izbjeglištva i obnova Župe počinje nakon završnih akcija oslobađanja juga Hrvatske, godinu dana nakon njene okupacije.

Okupacija, pljačka, spaljene i srušene kuće, crkve i druge zgrade, godinama su iza nas, domove smo obnovili, kao i najveći dio svega srušenog u neprijateljskoj agresiji. Život ide dalje, ali zaborava na agresiju Srba i Crnogoraca te već davne 1991. godine nema. 

S ponosom i tugom prisjetimo se danas svih branitelja i civila poginulih u Domovinskom ratu, vjerujući da će i budući naraštaji s pijetetom čuvati uspomenu na njihov doprinos i žrtvu za slobodnu Hrvatsku.


Podijeli ovaj članak

Submit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn