Župski portal - zupcica.hr

http://www.zupcica.hr/images/slike/moduli/tz-brosura1.jpg
 
http://www.zupcica.hr/images/slike/moduli/tz-brosura1.jpg http://www.zupcica.hr/images/slike/moduli/tz-brosura1.jpg http://www.zupcica.hr/images/slike/moduli/tz-brosura1.jpg

Župski portal - zupcica.hr koristi kolačiće (cookies) kako bi pružio bolje korisničko iskustvo, prilagodio funkcionalnost stranice i prikaz sustava oglašavanja. Koristeći našu stranicu slažete se s korištenjem kolačića.

Opći uvjeti korištenja

Prihvaćam

Sjećanje na 1. listopada 1991. - Dan početka otvorene srpsko-crnogorske agresije na Župu

Na današnji dan prije 27 godina u rano ujutro oko šest sati počele su padati neprijateljske granate na Župu dubrovačku. Bio je to početak otvorene srpsko-crnogorske agresije na širu okolicu Dubrovnika, na područje od Konavala do Stona. Neprijatelj je tog jutra po Župi pucao minobacačima, tenkovima i ostalim topništvom, a oko 11 sati topovnjača s oznakom 137 zapalila je šumu pored hidroelektrane u Platu.

Oko 14:40 sati u napad se uključuje i neprijateljsko zrakoplovstvo s četiri zrakoplova koji bacaju kasetne bombe po Brgatu i Srebrenom. Nešto kasnije oko 15:30 sati u ponovnom žestokom napadu topovima i zrakoplovima na Kupare pogiba prva civilna žrtva rata u Župi. Od početka rata do ožujka 1996. godine, usred ratnih djelovanja smrtno je stradalo 27 Župljana.

Prema podacima komisije za procjenu ratne štete na stambenim objektima u Župi dubrovačkoj, počinjena je šteta u iznosu većem od 55 milijuna eura, uništeno je ili oštećeno ukupno 2163 stambena objekta.

S ponosom i tugom prisjećamo se danas svih branitelja i civila poginulih u Domovinskom ratu, vjerujući da će i budući naraštaji s pijetetom čuvati uspomenu na njihov doprinos i žrtvu za slobodnu Hrvatsku.

Da se ne zaboravi – program obilježavanja

9:00 sati – polaganje vijenaca kod Spomen križa na groblju Boninovo

10:00 sati – prigodan školski program u Crkvi Male braće

12:00 sati – polaganje vijenaca uz molitvu na Srđu

18:00 sati – spuštanje vijenaca u more u znak sjećanja na poginule na moru (brod Tirena isplovit će iz Luke Gruž)

19:00 sati – Sveta misa za sve poginule u Domovinskom ratu u Crkvi Male braće


Podijeli ovaj članak

Submit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn