Župski portal - zupcica.hr

Župski portal - zupcica.hr koristi kolačiće (cookies) kako bi pružio bolje korisničko iskustvo, prilagodio funkcionalnost stranice i prikaz sustava oglašavanja. Koristeći našu stranicu slažete se s korištenjem kolačića.

Opći uvjeti korištenja

Prihvaćam
http://www.zupcica.hr/images/slike/moduli/tz-brosura1.jpg
 
http://www.zupcica.hr/images/slike/moduli/tz-brosura1.jpg http://www.zupcica.hr/images/slike/moduli/tz-brosura1.jpg http://www.zupcica.hr/images/slike/moduli/tz-brosura1.jpg

Dr. Ankica Džono Boban; "Kad ste zadnji put obavili PAPA-test?" ( FOTO/VIDEO )

U organizaciji Zajednice žena Katarina Zrinski HDZ-a Župa dubrovačka sinoć je u Velikoj vijećnici Općine održano predavanje mr. Ankice Džono Boban dr.med. specijalista javnog zdravstva na temu „Rak vrata maternice“.

Rak vrata maternice najčešći je zloćudni tumor ženskih spolnih organa, koji se na ljestvici učestalosti malignih bolesti u žena nalazi odmah iza vodećeg raka dojke. U Hrvatskoj od toga, zasigurno jednog od najpreventabilinijih sijela raka svake godine obolijeva više od 300 žena godišnje, a umre ih, na žalost, 100. Unatoč razmjerno jednostavnoj, jeftinoj i pouzdanoj dijagnostici toga raka, te suvremenim spoznajama o načinu njegova nastanka i razmjerno sporog rasta i širenja, još uvijek ne možemo biti zadovoljni s dosegnutom razinom znanja, posebice u mladih ljudi, o načinima prevencije i mogućnostima ranog otkrivanja. Danas sa sigurnošću znamo da je jedan od glavnih uzročnika u nastanka raka vrata maternice dugotrajna kronična (neliječena) upala rodnice i vrata maternice prouzročena humanim papiloma virusom (HPV) koji se prenosi spolnim putem.

Svoje predavanje doktorica Džono Boban je počela pitanjem - Kad ste zadnji put obavili PAPA-test?

- PAPA-test su dvije čarobne riječi koje moramo zapamtiti i bilo bi poželjno misliti na to kao što svaki dan mislimo što ćemo skuhati, popiti li na slične svakodnevne stvari koje obavljamo, tako bi i PAPA-test trebao postati dio naše svakodnevice - poručila je dr. Ankica Džono Boban.


FOTOGALERIJA

{gallery slider=boxplus.carousel}/2018/Kroz_zupu1/predavanje_dr_djono-boban{/gallery}

 


PAPA-test je jednostavna, brza i neinvazivna pretraga koja otkriva stanične promjene u vratu maternice te prvenstveno služi za rano otkrivanje raka vrata maternice. Ovim testom uzima se obrisak rodnice, vrata maternice i kanala vrata maternice s ciljem otkrivanja staničnih promjena u ranom stadiju koje se mogu lako odstraniti prije razvoja malignih procesa.

Svaka žena treba obaviti PAPA-test u dobi od 21 godine ili tri godine nakon početka spolno aktivnog života te ga godišnje ponavljati do 30. g. Nakon toga PAPA-testovi obavljaju se ovisno o posljednjem rezultatu PAPA-testa i HPV-testa. Pozitivan nalaz PAPA-testa mora se potvrditi ili negirati drugim dijagnostičkim pretragama. PAPA-test se preporuča i ženama koje nisu spolno aktivne. Redovitim PAPA-testiranjem smanjuje se rizik umiranja od raka vrata maternice za 90%.

- Otkrivanje prekanceroznih promjena vrata maternice ili vrlo ranog stadija raka ima vrlo uspješno liječenje. Dobro organizirani programi probira odnosno redoviti pregledi dokazano su učinkoviti u ranom otkrivanju ovog raka i smanjenju pojavnosti i smrtnosti od raka vrata maternice. Iako se svi slučajevi bolesti ne mogu spriječiti, ne zaboravite, preventivnim redovitim pregledima unapređuje se reproduktivno zdravlje žene i spašavaju brojni životi - zaključila je doktorica Džono Boban.Podijeli ovaj članak

Submit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn