Župski portal - zupcica.hr

Župski portal - zupcica.hr koristi kolačiće (cookies) kako bi pružio bolje korisničko iskustvo, prilagodio funkcionalnost stranice i prikaz sustava oglašavanja. Koristeći našu stranicu slažete se s korištenjem kolačića.

Opći uvjeti korištenja

Prihvaćam
http://www.zupcica.hr/images/slike/moduli/tz-brosura1.jpg
 
http://www.zupcica.hr/images/slike/moduli/tz-brosura1.jpg http://www.zupcica.hr/images/slike/moduli/tz-brosura1.jpg http://www.zupcica.hr/images/slike/moduli/tz-brosura1.jpg

Nazdravlje Vam Badnji dan !

Na Badnji dan se po običaju obavljaju završne pripreme za Božić. Iako je Župa već danima okićena, u djelu obitelji je ostao običaj kićenja bora ili jelke na današnji dan. Vestiti i svečane haljine i đir Stradunom odavno zamijenili ugođaj zadimljenih komina, ipak dio župskih obitelji još uvijek njeguje običaj unošenja Badnjaka okićenog kiticom ružmarina, masline i lovorike.

Kako je to bilo nekad, govori nam ulomak iz Zbornika Župe dubrovačke 1985.

"Na Badnjak se pripravljalo za Božić. Domaćica bi redila kuću i zgotovljavala jela. Taj dan jela se samo posna hrana. Domaćin bi usjekao "Badnjak na dubu". Kad bi se smrknulo unosio je badnjak u komin govoreći;
- Dobar veče! Evo ovega čoeka, hoćete li ga primi ? Svi bi mu odgovorili; Kako nećemo, neka samo uđe! Tada bi ga domaćin blagoslovio, te bi se pristavio oganj da gori do Bogojavljanja"

Nazdravlje Vam Badnji dan !


UV_pametnom_dosta
UV_hdz_zupa
UV_tzo
UV_zuc
UV_opcina_zupa
UV_HDZ_zupanija

Podijeli ovaj članak

Submit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn