Župski portal - zupcica.hr

http://www.zupcica.hr/images/slike/moduli/tz-brosura1.jpg
 
http://www.zupcica.hr/images/slike/moduli/tz-brosura1.jpg http://www.zupcica.hr/images/slike/moduli/tz-brosura1.jpg http://www.zupcica.hr/images/slike/moduli/tz-brosura1.jpg


 

Župski portal - zupcica.hr koristi kolačiće (cookies) kako bi pružio bolje korisničko iskustvo, prilagodio funkcionalnost stranice i prikaz sustava oglašavanja.

Više o kolačićima pročitajte ovdje

Prihvaćam

Obitelji Ivić treba pomoć: "Ne možemo naći stan zato što imamo djecu"

U ovim teškim vremenima, naročito za obitelji s većim brojem djece, poput svjetionika strše pojedinci koji unatoč svim nedaćama dobivaju svakodnevnu bitku za svoju obitelj.

Radeći svoj svakodnevni posao, župska patronažna sestra posjetila je obitelj Ivić iz Zagrađa kod Pleternice, koja se prije devet godina uputila "trbuhom za kruhom" iz Slavonije u južne krajeve.

Došavši kod supružnika Nevenka (41) i Zorice (29) zbog novorođenih blizanki, te ostavši zadivljena skromnošću i požrtvovnošću obitelji s petero djece, pokrenula je svojevrsni "lanac dobrote". Shvativši da obitelji treba pomoć, koju oni sami nisu tražili, sestra je kontaktirala  župske humanitarce koji godinama nesebično sudjeluju u pomaganju onima kojima je to potrebno.

Otac obitelji, Nevenko, bivši branitelj, ispričao je svoju životnu priču. Poslije 13 godina provedenih u Hrvatskoj vojsci, razočaran, kako kaže, odnosom države prema braniteljima koji su voljni raditi, a ne primati zasluženu mirovinu, promijenio je niz poslova radeći za minimalnu naknadu. U Slavoniji nije mogao ostvariti život dostojan čovjeka, stoga se sa suprugom prije devet godina doselio u Župu dubrovačku.
U prvo vrijeme, ni tu nije "cvalo cvijeće", jer je doživio, zajedno sa suprugom, niz šikaniranja od strane tadašnjeg poslodavca koji ih je maksimalno iskoristio, kao i većinu ljudi koji su spremni raditi bilo što da bi preživjeli. "Dva dana bili smo doslovno gladni. Da smo imali novca za vratiti se kući, vratili bi se oboje", priča Nevenko. "Imao sam 480 radnih sati mjesečno, a umjesto poštovanja i veće plaće, isplaćeno mi je samo pola satnice", navodi, te dodaje da mu ta tvrtka više nije htjela ni plaćati obećanu stanarinu. Poslije niza neugodnosti koje su trajale dulje vrijeme, koje su uključivale i neisplaćenu zadnju plaću njemu i supruzi, Nevenko je pronašao novo radno mjesto, na kojem je napokon zadovoljan, te je čak i proglašen radnikom godine.

Trenutačno je Nevenku i njegovoj obitelji najveći problem stanovanje. Žive kao podstanari, no, do kraja ove godine moraju iseliti iz sadašnjeg prostora, a kako kaže, primijetio je da stanodavci na ovim prostorima nerado iznajmljuju stanove obiteljima s djecom.
"Želim s obitelji ostati živjeti u Župi, obitelj je moje najveće bogatstvo, i bez njih se ne bih mogao vratiti u Slavoniju niti raditi negdje daleko od svoje supruge i dječice", govori Nevenko.

- Dobri ljudi, očito je da Nevenko i njegova obitelj zaslužuju sve pohvale i nagrade od društva u kojemu živimo, stoga, pokažimo da imamo srce i skromnim uplatama u zajedništvu pomozimo ovoj obitelji vrijednoj divljenja – poručuje župski humanitarci.

ERSTE&STEIRMARKISCHE BANK D.D.
NEVENKO IVIĆ
OIB VLASNIKA RAČUNA
34267087377
IBAN HR 7424020063206260655


Podijeli ovaj članak

Submit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn