Župski portal - zupcica.hr

http://www.zupcica.hr/images/slike/moduli/tz-brosura1.jpg
 
http://www.zupcica.hr/images/slike/moduli/tz-brosura1.jpg http://www.zupcica.hr/images/slike/moduli/tz-brosura1.jpg http://www.zupcica.hr/images/slike/moduli/tz-brosura1.jpg


 

Župski portal - zupcica.hr koristi kolačiće (cookies) kako bi pružio bolje korisničko iskustvo, prilagodio funkcionalnost stranice i prikaz sustava oglašavanja.

Više o kolačićima pročitajte ovdje

Prihvaćam

Preminuo veliki zagovornik samostalnosti Hrvatske - Uspomena na posjetu Aloisa Mocka Župi

Bivši austrijski vicekancelar i ministar vanjskih poslova Alois Mock, jedan od najvećih zagovornika međunarodnog priznanja Republike Hrvatske  preminuo je jučer  nakon duge i teške bolesti u 83. godini života. Mock je na međunarodnom planu snažno lobirao za stjecanje neovisnosti Hrvatske u jeku krvavog raspada bivše Jugoslavije 90-tih godina prošlog stoljeća.

1996. godine odlikovan je Veleredom kralja Dmitra Zvonimira s lentom i Danicom za osobite zasluge u razvitku prijateljskih odnosa između Republike Hrvatske i Republike Austrije, te za veliki doprinos međunarodnom priznanju samostalne i nezavisne Republike Hrvatske.

Na otoku Braču podignut mu je spomenik uz Hansa Dietricha Genschera i papu Ivana Pavla II.

Alois Mock je 2004. posjetio Mline i Žarkovicu, zanimala su ga ratna stradanja našega kraja. Gospar Neven Jerković nam je poslao dvije fotografije iz tog vremena,   jedna je snimljena na taraci hotela Astarea.


Podijeli ovaj članak

Submit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn