Župski portal - zupcica.hr

Župski portal - zupcica.hr koristi kolačiće (cookies) kako bi pružio bolje korisničko iskustvo, prilagodio funkcionalnost stranice i prikaz sustava oglašavanja. Koristeći našu stranicu slažete se s korištenjem kolačića.

Opći uvjeti korištenja

Prihvaćam


 

http://www.zupcica.hr/images/slike/moduli/tz-brosura1.jpg
 
http://www.zupcica.hr/images/slike/moduli/tz-brosura1.jpg http://www.zupcica.hr/images/slike/moduli/tz-brosura1.jpg http://www.zupcica.hr/images/slike/moduli/tz-brosura1.jpg

Sova ušara "odmara" između strojeva i radnika na gradilištu zgrade na Mljekari (FOTO)

Na gradilištu zgrade na zemljištu obitelji Gugić na Mljekari radnici su jutros našli veliku Sovu ušaru. Sova mirno stoji na šljunkovitoj podlozi, bez obzira na buku strojeva gradilišta, uz tek povremeno utvaranje očiju. Na njoj nema vidljivih znakova povrjeda.

Kako doznajemo od vlasnika zemljišta Joška Gugića o ovom nesvakidašnjem događaju jutros je razgovarao s djelatnicima Centra za zbrinjavanje divljih životinja u Zaprešiću koji su mu rekli da Sovu ne treba dirati, nego da će ona kroz neko vrijeme sama odletjeti s gradilišta.

Od župskih lovaca doznajemo da se radi o zaštićenoj i korisnoj vrsti koja noću lovi štakore, miševe i životinje, te da je ona vjerojatno ošamućena od udarca u kabel pri letu.


FOTOGALERIJA

 


Sova ušara je najveća sova u Europi. Velika je poput domaće guske, duljina tijela varira od 59 do 73 cm, raširenih krila duga je od 160 do 190 cm, a teška je 2-4 kg. Lovi noću, od sumraka do zore. Let je bešuman, s mekim zamasima krila, kada leti na velike udaljenosti. Imaju različite tehnike lova. Mogu uhvatiti svoj plijen na tlu te u punom letu. Također može loviti u šumi, ali više voli otvorene prostore. Može živjeti više od 60 godina u zatočeništvu, a u divljini do oko 20 godina. Uglavnom strada od dalekovoda, prometa i lova.Podijeli ovaj članak

Submit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn