Župski portal - zupcica.hr

Župski portal - zupcica.hr koristi kolačiće (cookies) kako bi pružio bolje korisničko iskustvo, prilagodio funkcionalnost stranice i prikaz sustava oglašavanja. Koristeći našu stranicu slažete se s korištenjem kolačića.

Opći uvjeti korištenja

Prihvaćam
http://www.zupcica.hr/images/slike/moduli/tz-brosura1.jpg
 
http://www.zupcica.hr/images/slike/moduli/tz-brosura1.jpg http://www.zupcica.hr/images/slike/moduli/tz-brosura1.jpg http://www.zupcica.hr/images/slike/moduli/tz-brosura1.jpg

U Sheratonu završena dvodnevna konferencija o komunalnoj infrastrukturi

Jučer je u Sheratonu završena dvodnevna konferencija o komunalnoj infrastrukturi koja je u dva dana okupila više od 120 sudionika, uglavnom vrhunskih stručnjaka na području gospodarenja otpadom i vodnog gospodarstva. Glavni organizator bio je časopis Komunal.

Rješavanje problema gospodarenja otpadom, dostupnosti pitke vode i odgovarajuće postupanje s otpadnim vodama prvi su prioritet očekivanja građana od lokalne samouprave, rekao je jučer na otvaranju ove, druge po redu dubrovačke konferencije, izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora zastupnik Mato Franković. Cilj mora biti postizanje veće kvalitete života za sve naše stanovnike te, naravno, i bolje turističke usluge.

Okupljenim stručnjacima, komunalcima i predstavnicima institucija, obratili su se u ime suorganizatora Marko Ercegović, Udruge gradova u RH i partnera Hrvatske zajednice županija, Miho Baće. Mnogi sudionici skupa referirali su se upravo u stanje na svojim mikro lokacijama, a kao dobri primjeri istaknuti su case study Krško i Maribor iz susjedne Slovenije. Analizirale su se i prakse u Dubrovniku, gdje se već duže vrijeme radi na pronalasku odgovarajućeg rješenja za odlagalište otpada kako otpad ne bi putovao do kontinentalnih lokacija u Hrvatskoj. Dubrovnik je i pohvaljen kao prvi Smart City u državi,  dok je direktor Vodovoda Dubrovnik Pero Mišković predstavio investiciju od 7 mil. EUR - pročistač pitke vode, koji će Dubrovnik učiniti jednim od predvodnika u vodoopskrbi u Hrvatskoj, ali i na razini zemalja EU. 

Zaključeno je kako postojeća razina korištenja sredstava iz EU fondova u Hrvatskoj i zemljama JIE nije zadovoljavajuća, dok su projekti javno-privatnog partnerstva prisutni u nedovoljnoj mjeri i postoji permanentno nepovjerenje prema privatnim inicijativama u komunalnom sektoru. Imamo na raspolaganju dovoljno novca iz EU izvora, ali nemamo dobre i kvalitetno pripremljene projekte, rekao je Đuro Horvat direktor tvrtke Tehnix koja je ponudila besplatnu izradu projektne dokumentacije komunalcima u Neumu i Otoku Lastovu.Podijeli ovaj članak

Submit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn