Župski portal - zupcica.hr

http://www.zupcica.hr/images/slike/moduli/tz-brosura1.jpg
 
http://www.zupcica.hr/images/slike/moduli/tz-brosura1.jpg http://www.zupcica.hr/images/slike/moduli/tz-brosura1.jpg http://www.zupcica.hr/images/slike/moduli/tz-brosura1.jpg

Župski portal - zupcica.hr koristi kolačiće (cookies) kako bi pružio bolje korisničko iskustvo, prilagodio funkcionalnost stranice i prikaz sustava oglašavanja. Koristeći našu stranicu slažete se s korištenjem kolačića.

Opći uvjeti korištenja

Prihvaćam

Puštanjem golubica i podizanjem barjaka otvorena 1047. Festa sv. Vlaha (FOTOGALERIJA)

Po tradicionalnom protokolu otvorenja Feste rektor Parčeve crkve mons. Toma Lučić pročitao je čestitke Dubrovčanima za Festu, pristigle kako iz domovine tako i iz svijeta, s kopna i s mora. Trznice u narodnim nošnjama donijele su darove zemlje među kojima i bijele golubice, a dubrovački biskup mons. Mate Uzinić je sve blagoslovio te pustio golubice na slobodu uz radost i pljesak okupljenih. Novi festanjuli kapetan Ivica Lončarica i zanatlija Pero Butijer podigli su barjak sv. Vlaha, ove godine na standal na dnu skalina njegove crkve jer je Orlandov stup u obnovi. Zbor i svi okupljeni otpjevali su punim srcem po tko zna koji put zanosnu pjesmu Svecu „Čuj sveti Vlaho naš…“, a Dubrovački trombunjeri u portu pucnjevima iz trombuna razglasili su svima da je Festa otvorena.

U svom obraćanju biskup Uzinić je kazao kako ovom Festom u biskupiji započinje trogodišnja priprava za jubilarnu proslavu 1050. obljetnice Feste. Ta priprava se promišlja pod geslom: „Župna zajednica - zajednica krštenika.“ Velika obljetnica Feste će se proslaviti Biskupijskom sinodom. Njome se želi „na nov način promisliti sadašnjost naše mjesne Crkve i u ljubavi se suočiti s izazovima trenutka, kako bismo se s nadom mogli otvoriti budućnosti.“

Središnje slavlje Feste sv. Vlaha se slavi na Dan života, pa se biskup Uzinić spomenuo žalosnih tragedija koje su posljednjih mjeseci pogodile Grad i Biskupiju. „Te su tragedije u mnoge naše obitelji unijele žalost zbog gubitka ljudskih života. U nama drugima su izazvale određenu nevjericu i zbunjenost, koja nas sili da se zapitamo što se to događa i ima li u tome i naše odgovornosti. Istina, neke tragedije ne možemo izbjeći. Živimo u nesavršenom svijetu. Ali neke od njih su dijelom i naša odgovornost, osobito kad je riječ o našem odnosu prema životu drugih i prema vlastitom životu“, istaknuo je dubrovački biskup.

Nadalje je kazao kako je proslava Parca prilika da se, kao pojedinci i kao crkvena i društvena zajednica, nad tim ispitamo i ponovo usmjerimo prema onom bitnom na što sv. Vlaho usmjerava, za što zagovara i moli
 
Na svečano otvorenje pristiglo je više biskupa i crkvenih osoba među kojima predsjednik HKB mons. Želimir Puljić i sutrašnji predvoditelj glavnog misnog slavlja hvarski biskup mons. Petar Palić.

Svečanosti su nazočili i visoki državni dužnosnici na čelu s predsjednikom Vlade Andrejem Plenkovićem, zatim županom Nikolom Dobroslavićem te Matom Frankovićem, gradonačelnik Grada Dubrovnika koji na Svetog Vlaha slavi svoj dan.

Prostor ispred crkve sv. Vlaha, unatoč jugu i mogućoj kiši, ispunili su i drugi brojni uzvanici i gosti, ali i domaća čeljad koja ne propušta slavlja svog Parca.


FOTOGALERIJA

 


Podijeli ovaj članak

Submit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn