Župski portal - zupcica.hr

http://www.zupcica.hr/images/slike/moduli/tz-brosura1.jpg
 
http://www.zupcica.hr/images/slike/moduli/tz-brosura1.jpg http://www.zupcica.hr/images/slike/moduli/tz-brosura1.jpg http://www.zupcica.hr/images/slike/moduli/tz-brosura1.jpg

Župski portal - zupcica.hr koristi kolačiće (cookies) kako bi pružio bolje korisničko iskustvo, prilagodio funkcionalnost stranice i prikaz sustava oglašavanja. Koristeći našu stranicu slažete se s korištenjem kolačića.

Opći uvjeti korištenja

Prihvaćam

U Gružu svečano obilježena 25. obljetnica Oslobađanja juga Hrvatske (FOTOGALERIJA)

Na povijesnom mjestu u dubrovačkoj gradskoj luci Gruž gdje je 29. listopada 1992. održana velika dubrovačka festa slobode, 25. godina kasnije na isti je datum svečano u nazočnosti najvišeg državnog vrha te vojnih i civilnih uzvanika obilježena jubilarna obljetnica vojno-redarstvenih operacija oslobađanja juga Hrvatske.

Tada je pobjedonosnim završetkom operacija, nakon teških šestomjesečnih borbi i jednogodišnje okupacije vraćen u hrvatski ustavno-pravni poredak cijeli privremeno okupirani teritorij krajnjeg juga Hrvatske i omogućen povratak u svoje domove za više od 20 000 prognanika i izbjeglica. Hrvatska vojska i policija oslobodile su 1210 km2 kopnenog i 1080 km2 morskog prostora, izašle na međunarodno priznate državne granice te uspostavile čvrst i pouzdan sustav obrane dug oko 105 km, oslonjen na preko 120 dominantnih  utvrđenih visova, koji neprijatelj do završetka Domovinskog rata nije nikada ozbiljnije ugrozio.

Svečanost ove velike obljetnice uveličali su  predsjednica Republike Hrvatske i vrhovna zapovjednica OSRH Kolinda Grabar-Kitarović, izaslanik predsjednika Vlade RH, potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević, izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora Branko Bačić, ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, načelnik Glavnog stožera OSRH general zbora Mirko Šundov, predstavnici grada Dubrovnika i Dubrovačko - neretvanske županije, hrvatski branitelji sudionici operacija oslobađanja i brojni drugi.

U prigodi ove velike obljetnice u spomen i sjećanje na sve poginule branitelje položeni su vijenci i upaljene svijeće kod središnjeg križa na gradskom groblju Boninovo, a vijenac je sa raketne topovnjače položen i u more ispred tvrđave Lovrijenac. U katedrali Uznesenja Blažene Djevice Marije svetu misu je predvodio predsjednik Hrvatske biskupske konferencije  mons Želimir Puljić u koncelebraciji sa Vojnim ordinarijem mons. Jurom Bogdanom i biskupom dubrovačkim mons. Matom Uzinićem.


FOTOGALERIJA

{gallery slider=boxplus.carousel}/2017/fotogalerije/mimohod_gruz{/gallery}

 


Dvanaest postroja OSRH među kojima i postroj ratnih zastava postrojbi sudionica operacija s oko 400 pripadnika  krenulo je potom u svečanom mimohodu od Katedrale Uznesenja Blažene Djevice, preko Straduna, ulaza "Pile" sve do luke Gruž gdje su se svečano postrojili.

Prelet dva borbena MiG-a koji su nadletjeli u čast poginulih hrvatskih branitelja najavio je središnji događaj u gruškoj luci. U kratkoj povjesnici podsjetili smo se tih prijelomnih ratnih godina i povijesnog postrojavanja na ovom istom mjestu prije 25 godina koji je tada uvelićao prvi hrvatski predsjednik dr. Franjo Tuđman s najbližim suradnicima iz tog vremena, ratnim ministrom obrane Gojkom Šuškom i zapovjednikom Južnog bojišta generalom Jankom Bobetkom.

U prigodnom obraćanju Predsjednica RH i vrhovna zapovjednica OSRH Kolinda Grabar-Kitarović pozvala je sve nazočne da odaju počast svim znanim i neznanim junacima hrvatskog juga na čelu sa prvim hrvatskim predsjednikom dr. Franjom Tuđmanom. "Državni vrh svoju je vjeru i nadu položio u ruke hrvatskih ratnika koji su bili slabo opremljeni ali motivirani najvišim moralnim ciljevima, i oni nisu iznevjerili ukazano im povjerenje", istaknula je Predsjednica naglasivši kako su hrvatski vojnici jasno pokazali svoje sposobnosti, odlučnost i jedinstvo u obrani Domovine. "To zajedništvo nas je obranilo u Domovinskom ratu. Zajedništvo svih krajeva Hrvatske mora nam ostati trajnim uzorom, jer složni sve možemo", kazala je predsjednica napomenuvši kako uspomenu na te dane ponosa i slave trebamo trajno čuvati kao zalog naše slobode.

Potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević uputio je pobjedničkoj Hrvatskoj vojsci čestitku na 25.-oj godišnjici oslobađanja juga Hrvatske u ime predsjednika Vlade Republike Hrvatske. "Ključ naše pobjede bili ste vi hrvatski branitelji pod odlučnim vodstvom prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana i zapovjednika Južnog bojišta generala Janka Bobetka. Vi ste oni koji su izvojevali pobjedu i slobodu i na tome vam hvala.  Vi ste oni bez kojih ova velika pobjeda ne bi bila moguća. Kroz operacije oslobađanja juga, na kršu, na kamenu, izgradili smo pobjednički karakter Hrvatske vojske i policije i dokazali i potvrdili da je Hrvatski vojnik pobjednik!", istaknuo je ministar Krstičević pozvavši zapovjednika obrane Dubrovnika i zamjenika zapovjednika južnog bojišta umirovljenog generala Nojka Marinovića da se obrati.

General Marinović podsjetio je na značaj operacija koje su dovele do oslobađanja juga i postrojbe koje su u tome sudjelovale kazavši na kraju: "Država koja je stvarana i vođena srcem i razboritošću mora imati svjetlu budućnost".

Čestitke je u ime predsjednika Hrvatskog sabora uputio njegov izaslanik Branko Bačić zahvalivši svim sudionicima operacija oslobađanja na pokazanoj spremnosti na žrtvu za svoj narod, domovinu i slobodu.

Načelnik GS OSRH general zbora Mirko Šundov istaknuo je kako "ovaj dan obilježavamo da se ne zaboravi hrabrost, junaštvo, odlučnost i zajedništvo predvođeno prvim hrvatskim predsjednikom dr. Franjom Tuđmanom. Nema ništa jače od srca branitelja koji brani svoj dom i domovinu i to se ovdje pokazalo", kazao je general Šundov.

Svečani program u gruškoj luci završio je atraktivnim letačkim programom akro grupe Krila Oluje.


Podijeli ovaj članak

Submit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn