Župski portal - zupcica.hr

http://www.zupcica.hr/images/slike/moduli/tz-brosura1.jpg
 
http://www.zupcica.hr/images/slike/moduli/tz-brosura1.jpg http://www.zupcica.hr/images/slike/moduli/tz-brosura1.jpg http://www.zupcica.hr/images/slike/moduli/tz-brosura1.jpg

Župski portal - zupcica.hr koristi kolačiće (cookies) kako bi pružio bolje korisničko iskustvo, prilagodio funkcionalnost stranice i prikaz sustava oglašavanja. Koristeći našu stranicu slažete se s korištenjem kolačića.

Opći uvjeti korištenja

Prihvaćam

Podizanjem barjaka sv. Vlaha i puštanjem golubica otvorena 1045. Festa (FOTOGALERIJA)

Podizanjem barjaka sv. Vlaha na  stup ispred crkve sv. Vlaha otvorena je u četvrtak, 2. veljače 1045. Festa sv. Vlaha, zaštitnika Dubrovnika i Dubrovačke biskupije. Barjak su podigli ovogodišnji festanjuli Vlaho Violić i Luko Šoletić, dok su katedralni zborovi s okupljenim pukom pjevali Himnu sv. Vlaha.


FOTOGALERIJA

{gallery slider=boxplus.carousel}/2017/fotogalerije/otvaranje_feste17{/gallery}

 


Nakon čitanja Lausa, dubrovački biskup mons. Mate Uzinić pozdravio je goste pristigle na slavlje te im uputio prigodne riječi. Istaknuo je kako Festa sv. Vlaha nije samo tradicija i kulturna baština niti smije biti svedena samo na procesiju, izvijanje barjaka, pucnjavu trombunjera. „Niti je, budimo iskreni, ne mogu ugroziti neke izvanjske okolnosti koje nam se mogu svidjeti, a i ne moraju, odnosno koje nam mogu smetati, a i ne moraju. Festa sv. Vlaha je znak našeg katoličkog identiteta i kršćanske vjere u Boga, koji nam se objavio u Isusu iz Nazareta, u kojega je sv. Vlaho vjerovao i kojega je posvjedočio svojim životom i svojom mučeničkom smrću“, istaknuo je biskup Uzinić.  Podsjetivši kako je sv. Vlaho bio liječnik biskup je istaknuo neke 'dijagnoze' koje bi on danas uočio, a to su demografsko izumiranje te odnos prema naslijeđenoj kulturnoj baštini.
 
Angelina Tadić


Podijeli ovaj članak

Submit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn