Župski portal - zupcica.hr

http://www.zupcica.hr/images/slike/moduli/tz-brosura1.jpg
 
http://www.zupcica.hr/images/slike/moduli/tz-brosura1.jpg http://www.zupcica.hr/images/slike/moduli/tz-brosura1.jpg http://www.zupcica.hr/images/slike/moduli/tz-brosura1.jpg

Župski portal - zupcica.hr koristi kolačiće (cookies) kako bi pružio bolje korisničko iskustvo, prilagodio funkcionalnost stranice i prikaz sustava oglašavanja. Koristeći našu stranicu slažete se s korištenjem kolačića.

Opći uvjeti korištenja

Prihvaćam

Korosante u Župi Mlini; Tradicionalna Tijelovska procesija kroz mjesto (FOTOGALERIJA)

Tradicionalna Tijelovska procesija u Mlinima, jedna od najljepših procesija za blagdan kojim Katolička crkva slavi Tijelo Isusovo u županiji, okupila je i ove godine nekoliko stotina vjernika koji su predvođeni župnikom don Bernardom Pleše uz pjesmu i molitvu prošli obalom posutom cvijećem od crkve Sv. Ilara do plivališta Gusara zaustavljajući se na četiri postaje, te na prostoru ispred mula gdje su povijani barjaci Bratstava i crkava Župe Mlini.


FOTOGALERIJA 35 slika

{gallery slider=boxplus.carousel}/2016/fotogalerije/korosante_mlini16{/gallery}

 


Tijelovo se slavi devetog četvrtka nakon Uskrsa, a u Hrvatskoj je to ujedno i državni blagdan. Uz svete mise, u našim župama danas se održavaju i tijelovske procesije.

Za Katoličku Crkvu, svetkovina je u spomen na ustanovljenje Euharistije na Veliki četvrtak. Pojavljuje se u 13. stoljeću, a na cijelo zapadno kršćanstvo proširuje se u 14. stoljeću.Augustinska redovnica sv. Julijana iz samostana kod Liegea u Belgiji, imala je viđenje punog mjeseca, na kojem je opazila mrlju. Puni mjesec je protumačila kao Crkvu, a mrlju kao nedostatak blagdana, kojim bi se častio Presveti oltarski sakramenat. Na njezinu molbu, mjesni je biskup za svoju biskupiju uspostavio blagdan, koji se na početku zvao blagdan Euharistije. Sveta Julijana i njeni suvremenici promicali su ideju toga blagdana i željeli su ga proširiti na cijelu Crkvu. Papa Urban IV. objavljuje bulu 1264., kojom blagdan Euharistije, želi proširiti na cijelu Crkvu. No, brza smrt ga je spriječila u tome. Tek u 14. stoljeću, papa Ivan XXII. širi blagdan na cijelu Rimokatoličku Crkvu.


Podijeli ovaj članak

Submit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn