Župski portal - zupcica.hr

http://www.zupcica.hr/images/slike/moduli/tz-brosura1.jpg
 
http://www.zupcica.hr/images/slike/moduli/tz-brosura1.jpg http://www.zupcica.hr/images/slike/moduli/tz-brosura1.jpg http://www.zupcica.hr/images/slike/moduli/tz-brosura1.jpg

Župski portal - zupcica.hr koristi kolačiće (cookies) kako bi pružio bolje korisničko iskustvo, prilagodio funkcionalnost stranice i prikaz sustava oglašavanja. Koristeći našu stranicu slažete se s korištenjem kolačića.

Opći uvjeti korištenja

Prihvaćam

FOTOGALERIJA: Otvorena 1044. Festa sv. Vlaha - Golubice pustio Papin izaslanik kardinal Puljić

Tradicionalnim puštanjem golubica ispred crkve sv. Vlaha i podizanjem Parčeva barjaka otvorena je 1044. Festa sv. Vlaha. Dubrovački biskup mons. Mate Uzinić pročitao je tradicionalni Laus te pozdravio goste pristigle na otvorenje feste. Među njima posebice je istaknuo izaslanika katolikosa Armenske apostolske pravoslavne Crkve Arama I., nadbiskupa Keghama Katcheriana iz Libanona, koji je pročitao pismo katolikosa Arama Dubrovčanima za Festu. Dobre veze Dubrovnika i Armenije održavaju se i njeguju upravo zbog sv. Vlaha, koji je rodom bio Armenac i danas se štuje u svom narodu. Na kraju obraćanja armenski nadbiskup darovao je dubrovačkom biskupu križ te ga pozvao da posjeti Libanon.

Ova Festa glavni je događaj Godine sv. Vlaha koja je proglašena povodom jubileja 1700 obljetnice mučeničke smrti sv. Vlaha. A uz ovu obljetnicu proslavlja se i 600 obljetnica od dubrovačkog zakona o zabrani trgovine robljem. Nakon otvorenja vjernici su, kao i uvijek, nagrnuli u Parčevu crkvu na grličanje.


FOTOGALERIJA 27 slika

{gallery slider=boxplus.carousel}/2016/fotogalerije/kandelora_020216{/gallery}

 


Podijeli ovaj članak

Submit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn