Župski portal - zupcica.hr

http://www.zupcica.hr/images/slike/moduli/tz-brosura1.jpg
 
http://www.zupcica.hr/images/slike/moduli/tz-brosura1.jpg http://www.zupcica.hr/images/slike/moduli/tz-brosura1.jpg http://www.zupcica.hr/images/slike/moduli/tz-brosura1.jpg

Župski portal - zupcica.hr koristi kolačiće (cookies) kako bi pružio bolje korisničko iskustvo, prilagodio funkcionalnost stranice i prikaz sustava oglašavanja. Koristeći našu stranicu slažete se s korištenjem kolačića.

Opći uvjeti korištenja

Prihvaćam

Ispred katedrale otvorena 1043. Festa sv. Vlaha (FOTOGALERIJA)

Podizanjem barjaka sv. Vlaha na standal postavljen ispred dubrovačke katedrale, gdje se, zbog obnove crkve sv. Vlaha ove godine odvija ceremonija otvorenja feste, otvorena je 1043. festa zaštitnika Dubrovnika i Dubrovačke biskupije. Barjak su podigli festanjuli Jakša Zupčić i Mato Lujo.

Na otvaranje feste pristigli su mons. dr. Želimir Puljić, nadbiskup zadarski i predsjednik Hrvatske biskupske konferencije, mons. Slobodan Štambuk, biskup hvarski, mons. Ante Ivas, biskup šibenski i mons. Nikola Kekić, vladika križevački. Prvi put u novijoj povijesti na otvorenju je bio pravoslavni episkop, vladika hercegovačko-zahumski i primorski Grigorije Durić.


FOTOGALERIJA 25 slika

{gallery slider=boxplus.carousel}/2015/Fotogalerije/kandelora_020215{/gallery}

 


Biskup domaćin mons. Mate Uzinić, obraćajući se okupljenom puku, podsjetio je da ove godine crkva sv. Vlaha slavi 300. rođendan, da je ovo posljednja festa prije jubilarne kojom će se prisjetiti 1700. obljetnice parčeve mučeničke smrti kao i da se festa događa u Godini posvećenog života.

Spomenuo je i specifičnost ovogodišnje Feste, a to je da Grad sv. Vlaha ove godine nema vlast, „nego se nalazimo u svojevrsnom predizbornom razdoblju.“ „To, htjeli mi to priznati ili ne, ima negativne posljedice na život našeg Grada, a i, kako smo vidjeli proteklih tjedana, na našu Festu.,“ rekao je dubrovački biskup te, citirajući stihove Luka Paljetka iz pjesme Tihi noćni razgovor tete Ane s njezinim i našim parcem, preporučio Grad parčevom zagovoru. Toj molitvi pridružio je i molitvu za one koji će voditi Grad nakon izbora, napomenuvši da uvijek na pameti trebaju imati načela: Non bene pro toto libertas venditur auro i Obliti privatorum publica curate. „Ta su načela proistekla iz naše kršćanske vjere i na njima je ovaj Grad u prošlosti izgradio svoj prosperitet. Ona su dobar temelj da može izgraditi i svoju budućnost.“

Molitvi za domovinu i Crkvu pridružio je molitve za domovinu i sunarodnjake sv. Vlaha, progonjene kršćane i druge vjerske i ideološke neistomišljenike diljem svijeta, uključujući i našu Europu. Potaknuo je vjernike i da mole sv. Vlaha, čiji zagovor nikad nije zakazao, za sebe, svoj život, svoje zdravlje, svoje obitelji, prijatelje, svoje župne zajednice, svoju Dubrovačku biskupiju, kao i sve goste na Festi.


Podijeli ovaj članak

Submit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn