Župski portal - zupcica.hr

http://www.zupcica.hr/images/slike/moduli/tz-brosura1.jpg
 
http://www.zupcica.hr/images/slike/moduli/tz-brosura1.jpg http://www.zupcica.hr/images/slike/moduli/tz-brosura1.jpg http://www.zupcica.hr/images/slike/moduli/tz-brosura1.jpg

Župski portal - zupcica.hr koristi kolačiće (cookies) kako bi pružio bolje korisničko iskustvo, prilagodio funkcionalnost stranice i prikaz sustava oglašavanja. Koristeći našu stranicu slažete se s korištenjem kolačića.

Opći uvjeti korištenja

Prihvaćam

"Gusti na pjatu" recepti Anite Grbić; Ususret Božiću - Arancini

U dubrovačkom kraju su se činile različite slastice od voća, koje je karakteristično za ovo podneblje, tako da bi se što dulje zimi uživalo i sladilo u blagodatima ljeta. Od merkatunja činila se kontonjata, mjenduli su se bruštulali, smokve sušile, a kora naranača, lemuna i čitruna ukuhavala se sa cukarom, tako da bi se slatko-gorka aroma zarobila u slatkom omotaču, a koristila se kao dodatak kolačima ili konzumirala umjesto bombona.

Danas su arancini traženi i vrlo skupi suvenir.
 
Za pripremu Arancina je potrebno:
 
    * 4-5 većih neprskanih naranača deblje kore
    * cukar
    * voda

Od domaćih neprskanih naranača deblje kore (najbolje vašingtonke) oguliti koru, narezati nožicama na trake i kišati 3-4 dana u vodi, mijenjajući vodu nekoliko puta dnevno.

Za brži postupak, 3 l vode prokuhajte, dodajte kore, kuhajte nekoliko minuta, procijedite, ponovite postupak 4 puta i sva gorčina iz kore će nestati.

Izvažite kore, na 10 dag kore uzmite 10 dag cukara i 1 dl vode.

Vodu i cukar ukuhajte u gusti sirup, dodajte kore i kuhajte još 10-ak minuta na laganoj vatri često miješajući.

Na papir za pečenje pospite kristal cukar, ocijedite kore i uvaljajte ih u cukar, raširite i ostavite dan-dva da se suše (ako je bura, vrijeme sušenja je kraće).


Recept i foto; Anita Grbić

 

Iz kolumne "Gusti na pjatu" objavljene na Župčici 21. Siječanja 2010. godine

Podijeli ovaj članak

Submit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn


Pošaljite nam

Vašu priču s putovanja

podijelite s čitateljima Župčice

doživljaje, avanture i trenutke

za sjećanje zabilježene fotografijom

 

Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.