Župski portal - zupcica.hr

Župski portal - zupcica.hr koristi kolačiće (cookies) kako bi pružio bolje korisničko iskustvo, prilagodio funkcionalnost stranice i prikaz sustava oglašavanja. Koristeći našu stranicu slažete se s korištenjem kolačića.

Opći uvjeti korištenja

Prihvaćam


 

http://www.zupcica.hr/images/slike/moduli/tz-brosura1.jpg
 
http://www.zupcica.hr/images/slike/moduli/tz-brosura1.jpg http://www.zupcica.hr/images/slike/moduli/tz-brosura1.jpg http://www.zupcica.hr/images/slike/moduli/tz-brosura1.jpg

Putovanja; Pero Grbić - Život i studiranje u Poljskoj

Najčešća pitanja koja mi gotovo svatko postavi je „Zašto Poljska?“ „Zašto Poznan?“

Razlog odlaska u Poznan bilo je iskustvo prijašnjih studenata koji su bili oduševljeni gradom i svime onim što ih je tamo zateklo. O Poznanu nisam znao puno kao ni o Poljskoj kulturi izuzev toga da su Poljaci strogo privrženi vjeri. U vrijeme moga odlaska na mobilnost početkom listopada hrvatski mediji su prenosili stroge odredbe poljske vlade koje su se odnosile na zabranu pobačaja kao i strogu cenzuru u medijima što me je dodatno zainteresiralo, a naročito sam želio vidjeti taj suživot i razapetost između Bruxellesa i Moskve gdje su oba utjecaja izrazito jaka i konstantno u konfliktu. Jedan od glavnih motiva bio je prikupiti činjenice i usporediti gospodarski i politički razvoj Hrvatske i Poljske kao dvije zemlje koje prolaze faze demokratske tranzicije. Dolazak u Poljsku djelomično je opravdao moja očekivanja. O Poznanu mogu reći samo najbolje; grad s dobrom mrežom prometnica, jako dobro povezan s ostatkom Poljske, infrastruktura je na zavidnoj razini, a razlog tome je snalažljivost i sposobnost Poljaka koji su uspjeli izvući silne novce iz Europske Unije te na taj način modernizirali prometnice, vlakove i tramvaje. Niskotarifna aviokompanija Ryanair leti iz Poznana, a autobusni kolodvor nudi opcije za odlazak u razne gradove diljem Europe. Vrijeme je jedini čimbenik s kojim nikako nisam mogao izaći na zelenu granu. Profesori su nas plašili te takozvane 'Sibirske zime' koja često obiđe i neke Poljske gradove ostavljajući sve u ledu i snijegu. Na sreću tu zimu nisam osjetio, čak je u Dubrovniku više snijega napadalo nego za sve vrijeme moga boravka na mobilnosti u Poznanu. Unatoč tome što Sibirska zima nije obišla Poznan vrijeme je bilo hladno i nepredvidljivo. Prosječna dnevna temperatura se kretala od -5 do 0 stupnjeva Celzijevih, a sunce bi se rijetko kada probilo i izašlo pored gustih sivih oblaka.

Prve asocijacije na Erasmus su zabava, druženje, učenje i upoznavanje novih ljudi i kultura. To je u pravilu apsolutno točno. Studirao sam na Sveučilištu Adam Mickiewicz na odjelu za političke znanosti i novinarstvo. Sva predavanja su bila na engleskom jeziku, a zamišljena su tako da nismo imali klasične ispite i kolokvije već je sve bilo bazirano na kontinuiranom radu, izvršavanju obaveza i zadataka te pisanju eseja i seminara. Ono što je bilo najzanimljivije od svega je druženje i komunikacija sad drugim Erasmus studentima. Tako sam iz prve ruke imao prilike slušati turske studente o situaciji u državi, o predsjedniku Erdoganu i situaciji u Siriji. Upoznao sam studenta koji je podrijetlom Kurd te smo razgovarali o položaju Kurda u Turskoj te ratu u Siriji i terorističkoj državi ISIL. Imao sam sreću da su mi cimeri bili Ukrajinci pa smo s njima kolega Spajić i ja često vodili duge i iscrpne razgovore o ratu u Ukrajini, političkoj situaciji te pitanju oko Krima. Stan sam dijelio i sa poljskim studentima te bi često kroz razgovor vukli paralele i usporedbe na društvo u Poljskoj i društvo u Hrvatskoj ali bi vazda došli do zaključka da smo daleko, jako daleko od ugodnog i dobrog, pronalazeći krivca u nepoštenim i korumpiranim političarima kao i u manijaku svjesnosti pojedinca i društva.

Sto pedeset tisuća studenata čini okosnicu grada Poznana i daje mu jedan duh živosti i dinamičnosti. Zabave su gotovo svaki dan, a organizirana su druženja i za Erasmus studente. Zabave su različite tematike od društvenih do sportskih igara kao i običnih druženja uz piće i grickalice. Poljaci nemaju razvijenu kulturu ispijanja za razliku od nas ali zato prednjače u ispijanju alkohola. Sastanak ili druženje s nekim gotovo uvijek podrazumijeva čašu kvalitetnog poljskog piva ili vodke.

S obzirom na izuzetno dobru povezanost grada i mogućnost jeftinog odlaska u razne krajeve Europe, putovanja su bila jedan od najkvalitetnijih i najproduktivnijih opcija za iskorištavanje slobodnog vremena u vrijeme vikenda ili pauze na fakultetu. Uz poljske gradove Wroclaw, Krakow, Varšavu te koncentracijski logor Auschwitz posjetio sam Prag, Berlin, Amsterdam, Dublin, Lisabon, Rim i Bruxelles. Sve to sam uspješno uskladio s predavanjima, ispitima i obavezama na sveučilištu te tako spojio ugodno s korisnim. Kako se putovanje i boravak na Erasmusu bližio kraju, bio sam svjestan da će me dočekati opet pitanja kao i na početku odlaska na mobilnost. Dijelom sam pokušao preko društvenih mreža približiti drugim studentima iskustva i dočarati im sve ljepote i posebnost programa.

Erasmus iskustvo je nešto što se teško može riječima sročiti u neki napis. Razlog tome je što je to iskustvo tako široko, osebujno i postoji više percepcija iz kojih se može pristupiti da bi se predočilo. Ono se bez problema može sročiti u knjigu i to opširnu knjigu s velikim brojem stranica. Erasmus se treba doživjeti i proživjeti. Volio bih da svaki student sebi priušti jedno takvo iskustvo. Vratiti će se kući drugačiji, vratiti će se bogatiji, ispunjeniji i sretniji.Podijeli ovaj članak

Submit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn


Pošaljite nam

Vašu priču s putovanja

podijelite s čitateljima Župčice

doživljaje, avanture i trenutke

za sjećanje zabilježene fotografijom

 

Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.