Četvrtak, 02 Svi 2024
lucka_zupanija
Kraj travnja nam donosi prvi župski festival tradicionalne gastronomije "Župski pjat"

Kraj travnja nam donosi prvi župski festival tradicionalne gastronomije "Župski pjat"

Krajem travnja održat će se prvi župski festival tradicionalne gastronomije "Župski pjat". Kako kažu organizatori, u ovoj početnoj, "nultoj" godini, cilj mu je na svjetlo dana iznijeti stare, pomalo zaboravljene recepte, ujedno zainteresirati javnost, bilo lokalnu ili pak stranu, na postojanje i aktivno pripremanje te kušanje tradicijske gastronomije Župe dubrovačke. Uz gastro-okosnicu Festivala, festivalske menije u renomiranim restoranima, tu je i sadržajan dodatni program, fokusiran na tradiciju.

Festival počinje 25. travnja, a traje sve do nedjelje, 28. travnja te se u četiri dana okupljaju svi njegovatelji baštine i tradicije. Osobito je zanimljivo, kako za domaće, tako i za posjetitelje Župe dubrovačke, probati autohtone, čak zaboravljene recepte. Uz festivalski gastro program, nudi se mnoštvo popratnog programa.

Četvrtak, 25. travnja

Festival se otvara posjetom Vardia vinogradu u četvrtak, 25. travnja, s početkom u 16 sati. O vinu, ali i maslinama, najljepšim zalascima i povijesti pod Malašticom, drevnom Mons Vardia, pričat će nam domaćin Ivica Vlašić. Posjet vinogradu je kotizacijski, maksimalni broj sudionika je 15, a cijena je 30 EUR (za djecu 15 EUR).

Uslijedit će program 'Rogač na kub', radionica i predavanje jedne od naših vodećih nutricionistkinja, Mirne Sentić (Mirna Nutrigurman). 'Rogač na kub' održat će se u Ruzmarin Gastro&Baru s početkom u 18 sati. Maksimalni broj sudionika je 30, a ulaz besplatan. Rezervaciju je nužno napraviti do 20. travnja.

Petak, 26. travnja

Drugi dan Župskog pjata također donosi izuzetno zanimljiv program. Jutro počinje kulinarskom radionicom (cooking class) u domu naše župske Australke, Mikki Kojaković. Radionica je limitirana na 15 sudionika i cijena je 30 EUR po osobi. Početak je u 11 sati, a trajanje 90 minuta.

U večernjim satima u Restoranu Ruzmarin emitirat će se kratki dokumentarac o tradiciji Župe dubrovačke i povezanosti s placom. Dokumentarac prati putovanje do Dubrovnika, nekadašnji način života, rad u baštini....

S početkom u 19 sati Ivica Kipre, voditelj Etnografskog muzeja Dubrovačkih muzeja, održat će predavanje o povijesti Župe dubrovačke u restoranu Portun. Ulaz je slobodan.

Subota, 27. travnja

Kroz subotnje jutro provest će nas Andrea Vukoja, umjetnica koja će se djecom održati likovnu radionicu o gastro tradiciji Župe dubrovačke i namirnicama koje su se koristile u lokalnoj kuhinji. Maksimalni broj sudionika je 15, a raspon godina za radionicu od 7 do 10. Likovna radionica održava se u One Suite hotelu i počinje u 10 sati. Cijena je 20 EUR po osobi.

Od deset i 30 pak počinje autohtoni cooking class u Konobi Forno. S maksimalnim brojem sudionika 10, ovaj modificirani cooking class bit će pravo putovanje kroz gastro bogatstvo Župe dubrovačke. Cijena je 40 EUR po osobi.

Centralni događaj prvog Župskog pjata svakako je velika modna revija u hotelu Sheraton (kongresna dvorana) s početkom u 18 sati. Kroz program od očekivanih uru vremena, KUD Marko Marojica odvest će nas na putovanje poviješću kroz reviju nošnji i nakita našeg kraja. Iskoristite priliku i uživajte u nemjerljivoj raskoši naše tradicije. Ulaz na modnu reviju je besplatan.

KUD Marko Marojica svoju večer nastavlja cjelovečernjim nastupom uz tamburaški sastav u Restoranu Flamingo.

Nedjelja, 28. travnja

Nedjelja je rezervirana za soft closing Festivala uz 'autohtoni' župski jazz u One Suite Hotelu.
Svakako ne propustite i izložbe u sklopu prvog Župskog pjata. Naime, u Restoranu Flamingo bit će tijekom svih dana Festivala izložena 'mini' kolekcija alata koje su nekad koristili naši stari. Istodobno, tijekom svih dana Festivala, u Bistro pizzeriji Kapo bit će izloženi plakati Župskog karnevala - još jedne iznimne tradicije Župe dubrovačke.

Program prvog Župskog pjata podržala je Turistička zajednica Općine Župa dubrovačka, ali i brojni suradnici i volonteri.
Festivalske menije, posebno osmišljene za prvi Župski pjat', od 25. do 28. travnja nudit će:  One suite hotel (Pista&Pazza), Sheraton Riviera Dubrovnik, Hotel Mlini (Oleander Bistro), Restaurant Flamingo, Ruzmarin Gastro&Bar, Bistro Pizzeria Kapo, Konoba Forno, Konoba Popret, Restaurant Portun te Steak House Župaho.

*Program je podložan izmjenama i vremenskim (ne)prilikama.

  • Autor: Župski portal - zupcica.hr
  • tz_zupanije
  • hdz_dnz