Župski portal - zupcica.hr

http://www.zupcica.hr/images/slike/moduli/tz-brosura1.jpg
 
http://www.zupcica.hr/images/slike/moduli/tz-brosura1.jpg http://www.zupcica.hr/images/slike/moduli/tz-brosura1.jpg http://www.zupcica.hr/images/slike/moduli/tz-brosura1.jpg

Župski portal - zupcica.hr koristi kolačiće (cookies) kako bi pružio bolje korisničko iskustvo, prilagodio funkcionalnost stranice i prikaz sustava oglašavanja. Koristeći našu stranicu slažete se s korištenjem kolačića.

Opći uvjeti korištenja

Prihvaćam

Deset godina Župčice; Na današnji dan 2014. - Velika poplava u Kuparima i Srebrenom (FOTO)

Obilježavajući obljetnicu, deset godina rada našeg portala, prisjećamo se najznačajnijih vijesti i događaja koje smo popratili kroz proteklo desetljeće.

Petak, 12 Rujan 2014 13:38 - Veliko nevrijeme, praćeno jakom kišom, gradom i vjetrom pogodilo je danas oko podne Župu i izazvalo poplave kakve ne pamte ni najstariji stanovnici naše Općine. Poplavljeno je oko pedesetak kuća, veliki broj automobila, plovila, a na više mjesta uz ceste bojica je uništila međe i rušila potporne zidove.

Najgore je u Kuparima i Srebrenom gdje vlada pravo izvanredno stanje. Policija i župski vatrogasci su iiz "Kamene kuće" pored igrališta na adresi Kuparsko polje 1 čije je prizemlje skoru u potpunosti pod vodom, spasili više osoba među kojim i starijeg nepokretnog muškarca i dvoje djece. Poplavljene su i kuće u Vukovarskoj ulici, te Inina benzinska pumpa, Konzumov market, te više lokala i poslovnih prostora.

Zatvorena je i magistrala, promet se odvija obilazno "starim putem" kroz Župu.

Vatrogasci iz Župe, Konavala i Grada su na terenu, te uz Policiju i djelatnike Državne uprave za zaštitu i spašavanje pokušavaju pomoći obiteljima pogođenima poplavom.  U akciju su se uključili i djelatnici općinskog komunalnog poduzeća koji su od cijeli dan proveli na terenu, a Općina je angažirala privatnike s radnim strojevima.  Po prvi puta u akciju se uključio i općinski stožer Civilne zaštite, kooji je osiguravao logističku podršku postrojbama na terenu.

Kako neslužbeno doznajemo, poplavile su i mnoge prostorije hotela Astarea i okolni objekti kao i dio kuća u samom mjestu.


FOTOGALERIJA

 


Subota, 13 Rujan 2014 12:01 - Jutro nakon nezapamćene poplave u Kuparima prolazi u čišćenju kuća i poslovnih prostora, iznošenju i sušenju uništenog i oštećenog namještaja i pokućstva.


Vatrogasci župskog DVD-a su i dalje na terenu, ispumpavaju preostalu vodu iz zgrada, te pomažu stanovnicima u iznošenju stvari iz kuća. U suradnji s Čistoćom su organizirali i odvoženje uništenog namještaja i pokućstva s lokacija u Kuparima i na Mljekari.

Od mještana doznajemo da su ih jutros posjetili općinski komunalni redari, te župnik Župe Mlini don Bernardo Pleše koji je u pratnji časnih sestara obišao obitelji pogođene poplavama.

Od djelatnika Inine benzinske pumpe doznajemo da voda nije prodrla u rezervoare s gorivom, ali imaju problema s električnim instalacijama zbog kojih je pumpa trenutno izvan funkcije.

Ne radi ni Konzumov market, banka i bankomati, kao ni ostali jučer poplavljeni lokali i uslužni objekti.


FOTOGALERIJA

 


Subota, 13 Rujan 2014 16:11  - Iako ne u tolikoj mjeri kao u Kuparima, jučerašnja poplava je pogodila mnoga mjesta u Župi. Nabujala rijeka se izlila iz korita i ugrozila kućanstva u Mlinima, a težak dan su imali i djelatnici Hotela Astarea. Rijeka se izlila kod Župnog ureda i nastavila putem prema moru.


Iako se radilo o nezapamćenoj količini padalina, jedan od uzroka izlijevanja rijeke iz korita između Župnog ureda i groblja je njezino pregrađivanje u Vrelu . Naime, za potrebe izgradnje novog hotela Mlini zatvoren je rukavac koji do mora vodi kroz Tupinu i ispod zgrade hotela, te skrenut prema vodopadu i dalje između Župnog ureda i groblja gdje se rijeka izlila.

Voda je  potopila Konobu Astarea, a prodrla je i u dio obiteljskih kuća, hotel Astareu, Mlinicu i Oleander (ex.Studenac).


FOTOGALERIJA

 


Subota,  13 Rujan 2014 20:06 - Jučerašnju poplavu na svojim fotografijama su zabilježili brojni čitatelji Župčice. Na naše mail adrese, Facebook profile, ali i preko Vibera i WhatsAppa je stiglo preko stotinu fotografija ove nezapamćene nepogode. Izabrali smo njih 50 koje donosimo u večerašnjoj fotogaleriji.

Zahvaljujemo svima koji su na ovaj način svoje fotografije podijelili s ostalim čitateljima portala.


FOTOGALERIJA

 


Nedjelja, 14 Rujan 2014 09:09  - Petak, 12. rujna ostat će zapamćen po jednoj od najvećih prirodnih katastrofa koja je pogodila našu Općinu. Kako je izgledao poplavljeni dio Vukovarske ulice i Kupara pogledajte u videoprilogu ŽuTV-a.

Donosimo i video zabilježen na magistrali za vrijeme olujnog nevremena.