Župski portal - zupcica.hr

http://www.zupcica.hr/images/slike/moduli/tz-brosura1.jpg
 
http://www.zupcica.hr/images/slike/moduli/tz-brosura1.jpg http://www.zupcica.hr/images/slike/moduli/tz-brosura1.jpg http://www.zupcica.hr/images/slike/moduli/tz-brosura1.jpg

Župski portal - zupcica.hr koristi kolačiće (cookies) kako bi pružio bolje korisničko iskustvo, prilagodio funkcionalnost stranice i prikaz sustava oglašavanja. Koristeći našu stranicu slažete se s korištenjem kolačića.

Opći uvjeti korištenja

Prihvaćam

NA DANAŠNJI DAN; Prije 24 godine zemlje Europske unije priznale neovisnost Hrvatske

Na današnji dan prije 24 godine Hrvatsku članice tadašnje Europske unije priznale su neovisnost Republike Hrvatske. Najvažniju ulogu u međunarodnom priznanju Hrvatske odigrali su Vatikan, Austrija i Njemačka koja je taj dan uspostavila i diplomatske odnose snašom zemljom.

Tog 15. siječnja prije 24 godine trećina zemlje bila je pod okupacijom tadašnje JNA i srpskih pobunjenika, a Hrvatska je na svoje tada priznate granice izašla tek nakon šest godina po završetku mirne reintegracije istočne Slavonije i Podunavlja.

Kao prva međunarodno priznata država koja je priznala Hrvatsku ostat će zapamćen Island (19. prosinca 1991.), a istoga dana to je učinila i Njemačka, iako uz odluku da njezino priznanje na snagu stupa 15. siječnja 1992., zajedno s ostalim članicama EU-a. 15. siječnja 1992. godine Hrvatsku su priznale Austrija, Italija, Mađarska, Švicarska, Danska, Velika Britanija, Nizozemska, Poljska, Francuska, Španjolska, Portugal, Grčka, Norveška, Irska, Bugarska, Malta, Luksemburg i Kanada, a dan poslije Slovačka, Švedska, Češka, Lihtenštajn, Argentina, Čile, Urugvaj,Australija i Novi Zeland.