Župski portal - zupcica.hr

Župski portal - zupcica.hr koristi kolačiće (cookies) kako bi pružio bolje korisničko iskustvo, prilagodio funkcionalnost stranice i prikaz sustava oglašavanja. Koristeći našu stranicu slažete se s korištenjem kolačića.

Opći uvjeti korištenja

Prihvaćam


 

http://www.zupcica.hr/images/slike/moduli/tz-brosura1.jpg
 
http://www.zupcica.hr/images/slike/moduli/tz-brosura1.jpg http://www.zupcica.hr/images/slike/moduli/tz-brosura1.jpg http://www.zupcica.hr/images/slike/moduli/tz-brosura1.jpg

Na današnji dan; Pogledajte kako je Župa izgledala 18. veljače 2009. godine (FOTOGALERIJE)

Iako stariji pamte vremena kada je snijeg u Župi padao svake zime, zadnjih tredesetak godina zimske su radosti u nas rijetka pojava. Zato se danas prisjećamo 18. veljače 2009. godine, dana kada je Župu zameo gusti snijeg kakav nismo imali priliku vidjeti slijedećih osam godina, sve do lanjskog snijega koji je nakon četiri dana velike zime, pao 11. sijačnja 2017.

"Stara uzrečica "kad zagrmi preko Pelegrina, zamestit će" obistinila se jutros oko deset ura, kada je u Župi počeo padati gusti "morski" snijeg koji se brzo primio, pa su djelovi Župe već oko podne bili pokriveni bijelim pokrivačem." - pisali smo 18. veljače 2009. godine.

Kako je Župa izgledala 18. i 19. veljače prije devet godina pogledajte u fotogalerijama nastalim tih dana.


FOTOGALERIJE

 

 

 

  

Na današnji dan prošle godine Župu je zameo snijeg (FOTOGALERIJE)

Na današnji dan prošle godine Župu je zameo snijeg. Snježni prekrivač se spustio do same obale, zameo plaže, lučice, barke, čak i otoke. Pogledajte kako je točno prije godinu dana izgledala župska obala od Beterine do Kupara, kroz veliku fotogaleriju od 88 slika.


FOTOGALERIJA - MLINI

 


FOTOGALERIJA - SREBRENO

 


FOTOGALERIJA - KUPARI

 Deset godina Župčice; Na današnji dan 2009. pao najveći snijeg u zadnjih tridesetak godina

Obilježavajući obljetnicu, deset godina rada našeg portala, tijekom godine ćemo se prisjetiti najznačajnijih vijesti i događaja koje smo popratili kroz proteklo desetljeće.

18. veljače 2009. - "Iako stariji pamte vremena kada je snijeg u Župi padao svake zime, zadnjih dvadesetak godina zimske su radosti u nas rijetka pojava. Stara uzrečica "kad zagrmi preko Pelegrina, zamestit će" obistinila se jutros oko deset ura, kada je u Župi počeo padati gusti "morski" snijeg koji se brzo primio, pa su dijelovi Župe već oko podne bili pokriveni bijelim pokrivačem. Snijeg i dalje pada, na radost djece i svih ostalih željnih zimskih radosti"

19. veljače 2009. - "Jutros su komunalne službe imale pune ruke posla. Većina cesta kroz Župu je relativno osposobljena za promet uz obaveznu upotrebu zimske opreme. Općina Župa dubrovačka angažirala je privatne tvrtke koje sa strojevima pokušavaju osposobiti cestu uz Brašinu prema Postranju. Iz Elektro-juga smo obaviješteni da je zbog kvara bez struje jutros ostalo Postranje i Zagruda. Kvar u dijelu Mlina i Brašine koji su tijekom noći bili bez struje je otklonjen. Djelatnici Elektro-juga rade na otklanjanju ostalih kvarova. Opskrba strujom u ostalim područjima Župe je za sada uredna.

Iako su tete došle na posao, Dječji vrtić nije radio jer roditelji nisu dovodili djecu. Iz Javnog poduzeća Libertas smo dobili obavijest da su počeli voziti autobusi iz pravca Grada prema Cavtatu i obratno.Vozi se po improviziranom voznom redu koji će se prilagođavat ovisno o stanju na cestama."

Tog 19. veljače prije osam godina su objavljene i dvije fotogalerije.

Snijeg u Župi - Veljača 2009. (FOTOGALERIJE)Deset godina Župčice; Na današnji dan 2014. - Velika poplava u Kuparima i Srebrenom (FOTO)

Obilježavajući obljetnicu, deset godina rada našeg portala, prisjećamo se najznačajnijih vijesti i događaja koje smo popratili kroz proteklo desetljeće.

Petak, 12 Rujan 2014 13:38 - Veliko nevrijeme, praćeno jakom kišom, gradom i vjetrom pogodilo je danas oko podne Župu i izazvalo poplave kakve ne pamte ni najstariji stanovnici naše Općine. Poplavljeno je oko pedesetak kuća, veliki broj automobila, plovila, a na više mjesta uz ceste bojica je uništila međe i rušila potporne zidove.

Najgore je u Kuparima i Srebrenom gdje vlada pravo izvanredno stanje. Policija i župski vatrogasci su iiz "Kamene kuće" pored igrališta na adresi Kuparsko polje 1 čije je prizemlje skoru u potpunosti pod vodom, spasili više osoba među kojim i starijeg nepokretnog muškarca i dvoje djece. Poplavljene su i kuće u Vukovarskoj ulici, te Inina benzinska pumpa, Konzumov market, te više lokala i poslovnih prostora.

Zatvorena je i magistrala, promet se odvija obilazno "starim putem" kroz Župu.

Vatrogasci iz Župe, Konavala i Grada su na terenu, te uz Policiju i djelatnike Državne uprave za zaštitu i spašavanje pokušavaju pomoći obiteljima pogođenima poplavom.  U akciju su se uključili i djelatnici općinskog komunalnog poduzeća koji su od cijeli dan proveli na terenu, a Općina je angažirala privatnike s radnim strojevima.  Po prvi puta u akciju se uključio i općinski stožer Civilne zaštite, kooji je osiguravao logističku podršku postrojbama na terenu.

Kako neslužbeno doznajemo, poplavile su i mnoge prostorije hotela Astarea i okolni objekti kao i dio kuća u samom mjestu.


FOTOGALERIJA

 


Subota, 13 Rujan 2014 12:01 - Jutro nakon nezapamćene poplave u Kuparima prolazi u čišćenju kuća i poslovnih prostora, iznošenju i sušenju uništenog i oštećenog namještaja i pokućstva.


Vatrogasci župskog DVD-a su i dalje na terenu, ispumpavaju preostalu vodu iz zgrada, te pomažu stanovnicima u iznošenju stvari iz kuća. U suradnji s Čistoćom su organizirali i odvoženje uništenog namještaja i pokućstva s lokacija u Kuparima i na Mljekari.

Od mještana doznajemo da su ih jutros posjetili općinski komunalni redari, te župnik Župe Mlini don Bernardo Pleše koji je u pratnji časnih sestara obišao obitelji pogođene poplavama.

Od djelatnika Inine benzinske pumpe doznajemo da voda nije prodrla u rezervoare s gorivom, ali imaju problema s električnim instalacijama zbog kojih je pumpa trenutno izvan funkcije.

Ne radi ni Konzumov market, banka i bankomati, kao ni ostali jučer poplavljeni lokali i uslužni objekti.


FOTOGALERIJA

 


Subota, 13 Rujan 2014 16:11  - Iako ne u tolikoj mjeri kao u Kuparima, jučerašnja poplava je pogodila mnoga mjesta u Župi. Nabujala rijeka se izlila iz korita i ugrozila kućanstva u Mlinima, a težak dan su imali i djelatnici Hotela Astarea. Rijeka se izlila kod Župnog ureda i nastavila putem prema moru.


Iako se radilo o nezapamćenoj količini padalina, jedan od uzroka izlijevanja rijeke iz korita između Župnog ureda i groblja je njezino pregrađivanje u Vrelu . Naime, za potrebe izgradnje novog hotela Mlini zatvoren je rukavac koji do mora vodi kroz Tupinu i ispod zgrade hotela, te skrenut prema vodopadu i dalje između Župnog ureda i groblja gdje se rijeka izlila.

Voda je  potopila Konobu Astarea, a prodrla je i u dio obiteljskih kuća, hotel Astareu, Mlinicu i Oleander (ex.Studenac).


FOTOGALERIJA

 


Subota,  13 Rujan 2014 20:06 - Jučerašnju poplavu na svojim fotografijama su zabilježili brojni čitatelji Župčice. Na naše mail adrese, Facebook profile, ali i preko Vibera i WhatsAppa je stiglo preko stotinu fotografija ove nezapamćene nepogode. Izabrali smo njih 50 koje donosimo u večerašnjoj fotogaleriji.

Zahvaljujemo svima koji su na ovaj način svoje fotografije podijelili s ostalim čitateljima portala.


FOTOGALERIJA

 


Nedjelja, 14 Rujan 2014 09:09  - Petak, 12. rujna ostat će zapamćen po jednoj od najvećih prirodnih katastrofa koja je pogodila našu Općinu. Kako je izgledao poplavljeni dio Vukovarske ulice i Kupara pogledajte u videoprilogu ŽuTV-a.

Donosimo i video zabilježen na magistrali za vrijeme olujnog nevremena.NA DANAŠNJI DAN; Prije 24 godine zemlje Europske unije priznale neovisnost Hrvatske

Na današnji dan prije 24 godine Hrvatsku članice tadašnje Europske unije priznale su neovisnost Republike Hrvatske. Najvažniju ulogu u međunarodnom priznanju Hrvatske odigrali su Vatikan, Austrija i Njemačka koja je taj dan uspostavila i diplomatske odnose snašom zemljom.

Tog 15. siječnja prije 24 godine trećina zemlje bila je pod okupacijom tadašnje JNA i srpskih pobunjenika, a Hrvatska je na svoje tada priznate granice izašla tek nakon šest godina po završetku mirne reintegracije istočne Slavonije i Podunavlja.

Kao prva međunarodno priznata država koja je priznala Hrvatsku ostat će zapamćen Island (19. prosinca 1991.), a istoga dana to je učinila i Njemačka, iako uz odluku da njezino priznanje na snagu stupa 15. siječnja 1992., zajedno s ostalim članicama EU-a. 15. siječnja 1992. godine Hrvatsku su priznale Austrija, Italija, Mađarska, Švicarska, Danska, Velika Britanija, Nizozemska, Poljska, Francuska, Španjolska, Portugal, Grčka, Norveška, Irska, Bugarska, Malta, Luksemburg i Kanada, a dan poslije Slovačka, Švedska, Češka, Lihtenštajn, Argentina, Čile, Urugvaj,Australija i Novi Zeland.