Župski portal - zupcica.hr

http://www.zupcica.hr/images/slike/moduli/tz-brosura1.jpg
 
http://www.zupcica.hr/images/slike/moduli/tz-brosura1.jpg http://www.zupcica.hr/images/slike/moduli/tz-brosura1.jpg http://www.zupcica.hr/images/slike/moduli/tz-brosura1.jpg

Župski portal - zupcica.hr koristi kolačiće (cookies) kako bi pružio bolje korisničko iskustvo, prilagodio funkcionalnost stranice i prikaz sustava oglašavanja. Koristeći našu stranicu slažete se s korištenjem kolačića.

Opći uvjeti korištenja

Prihvaćam

Svečanim programom i turnirom obilježena 40. godišnjica osnivanja BK Brgat (FOTOGALERIJA)

Svečanim programom u boćarskoj dvorani na Gornjem Brgatu jučer je proslavljena 40. godišnjica osnivanja Boćarskog kluba Brgat.

Bilo je to u veljači davne 1978. kada je  nekoliko boćarskih entuzijasta u mjesnoj osnovnoj školi održalo osnivačku skupštinu kluba. Budući da je 1974. godine osnovan Boćarski savez općine Dubrovnik i još nekoliko klubova, organizirana su natjecanja u tadašnjoj općinskoj ligi. Od tada se više nije moglo igrati na stari način, tj. "od šponde" ili "vraćanje iz dna" i slično jer su postavljena pravila na koja su se boćari brzo navikli. Drugim riječima, starinska igra je prerasla u boćarski sport koji zauzima značajno mjesto u mnogim sredinama i među svim uzrastima.

Boćarski klub Brgat se 80-tih godina natječe na prvenstvu regije ( današnje Županije), a 1984.  je započeta izgradnja boćarske dvorane koja se stavlja u funkciju 1987. godine i do početka Domovinskog rata biva poprištem danonoćnih okupljanja boćara od Prevlake do kraja Dubrovačkog primorja, pa i šire, poglavito u zimskim razdobljima. U listopadu 1987. godine prigodom otvaranja ove dvorane održanje boćarski turnir na kojem su nastupile reprezentacije gradova: Zagreba, Omiša, Dubrovnika i Tivta. Četiri godine kasnije, u listopadu 1991. nadire Srbo-crnogorski okupator, uništava, pljačka, i pali Gornji Brgat, pri čemu nije pošteđena ni dvorana. Njen krov pretrpio je 9 izravnih pogodaka, a jednako tako izgranatirali su i konstruktivni zidovi. Srbi i Crnogorci pljačkaju i devastiraju imovinu kluba, svu opremu i rekvizite, brojne osvojene pehare, priznanja i druge trofeje. članovi kluba su tijekom Domovinskog rata branili Brgat, Dubrovnik i Hrvatsku, mnogi stekli status branitelja, nažalost jedan od njih Robert Ivušić u obrani Domovine je položio svoj život.

Usprkos svemu što se dogodilo, BK Brgat s još više motiva djeluje u progonstvu, osvaja prvo mjesto u II. Hrvatskoj boćarskoj ligi, te postiže najveći uspjeh kluba ulazak u I. Hrvatsku boćarsku ligu. 1996. osvaja i kup na području Dubrovačkog boćarskog saveza, pobjeđuje na nekoliko turnira, te u raznim kategorijama natjecanja postiže zapažene rezultate na prvenstvu mladeži Hrvatske u Rijeci.

Nažalost, zbog nedostatka uvjeta natjecanja, koja podrazumijevaju ne samo bolji igrački kadar, nego i igranje na četiri natkrivena terena, BK Brgat je sljedeće godine ispao iz najvećeg stupnja boćarskog natjecanja u Hrvatskoj.    Klub se danas natječe u  Županijskoj boćarskoj ligi - Dubrovnik u kojoj je u prošloj sezoni osvojio prvo mjesto.


FOTOGALERIJA

{gallery slider=boxplus.carousel}/2018/bocanje/bkbrgat_proslava{/gallery}

 


Program proslave obljetnice je počeo Svetom misom zadušnicom za umrle i poginule članove kluba, te polaganjem vijenaca i cvijeća na Spomen obilježju kod crkve Svete Ane i na grobu poginulog branitelja Roberta Ivušića.  U Boćarskoj dvorani je odigran  turnir na kojem su sudjelovale ekipe Donji Brgat, Župa dubrovačka, Postranje, Hidroelektrana Dubrovnik, domaćina BK Brgat i jedna ekipa branitelja.

Pobjeda je pripala mladoj momčadi Postranja koja je u finalu bila bolja od Župe dubrovačke. U susretu za treće mjesto slavljenik BK Brgat je pobijedio ekipu branitelja.

Nakon svečanosti dodjele nagrada najboljim ekipama, pročitan je kratki osvrt na proteklih četrdeset godina kluba uz zahvalu svima koji su pomogli u promidžbi i stvaranju uvjeta za rad BK Brgat, uz posebnu zahvalu općini Župa dubrovačka na potpori oko unutarnjeg uređenja dvorane i izgradnje sanitarnih i pomoćnih prostorija kluba, te onim članovima kluba koji su posebice u zadnjih nekoliko mjeseci, upisali puno sati dragovoljnog rada.

Nazočne je u ime općine pozdravio načelnik Silvio Nardelli, te predsjednik Boćarskog saveza Dubrovačko-neretvanske županije Niko Pavlović i predsjednik župske Zajednice sportova Ivica Cumeljan, a poklone i plakete slavljenicima su uručili i predstavnici svih župskih boćarskih klubova.


Podijeli ovaj članak

Submit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn